Gazete Vatan Logo

Evler kağıt gibi yıkıldı otoyollar ikiye ayrıldı

Asya ülkesi Nepal’in başkenti Katmandu’da dün 7.9 büyüklüğünde deprem oldu. Toplam kurban sayısının binlere ulaş-masından korkuluyor

Evler kağıt gibi yıkıldı otoyollar ikiye ayrıldı

Nepal’in doğusundaki Pokhara kenti ile başkent Katmandu arasında meydana gelen çok şiddetli sarsıntının önce 31 kilometre derinde gerçekleştiği açıklandı. Ancak daha sonra sarsıntının merkezinin sadece 2 kilometre derinlikte olduğu ve yüzlerce binayı yerle bir ettiği anlaşıldı. Saatler ilerledikçe felaketin boyutu daha netleşmeye başladı. Depremin ülkenin en önemli otoyollarında asfaltı ikiye ayırdığı, dev binaları kağıttan kuleler gibi yıktığı görüldü.

9 katlı kule çöktü

Yıkılan en önemli yapılardan biri, Başkent Katmandu’nun simgesi olan 1832 yapımı tarihi Dharhara Kulesi oldu. Turistlerin kentin manzarasını görmek için çıktığı 9 katlı 62 metre yüksekliğindeki kulenin enkazında 400 kişinin olduğu sanılıyor. Nepal kurtarma ekipleri dün gün boyunca kulenin enkazından kurbanları çıkarmak için uğraş verdi. Depremin üzerinden 5 saat geçtiğinde ölü sayısı 565’e ulaşmıştı. Kurbanların sayısı akşam 1500’e ulaştı son rakamın binlerle ifade edilebileceği belirtiliyor.

81 yılın en büyüğü

Sarsıntıyı son 81 yılın en büyük deprem felaketi olarak açıklayan Nepal hükümeti, ‘Depremin korkunç bilançosu sadece Katmandu ile sınırlı değil, ülkenin tamamı felaketten yara aldı’ duyurusu yaptı ve dünyadan yardım talebinde bulundu. Ülke genelinde dev yerleşim birimlerinin, tapınakların, okulların, hastanelerin, elektrik direklerinin yıkıldığı tam bir felaket ortamı bulunduğu belirtiliyor. Nepal Havalimanı da depremden etkilendi ve seferler durduruldu.

Haberin Devamı

3 ülke hissetti 6.6 artçı oldu

Nepal’deki sarsıntı Hindistan’ın bölgeye 700 kilometre uzaklıktaki Yeni Delhi kenti başta olmak üzere Bangladeş’te bile hissedildi. Depremden sonraki 2.5 saat içerisinde 14 artçı sarsıntı meydana geldi. Bunlardan en büyüğünün 6.6 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

Nepal’e 80 kişilik AFAD ekibi

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Nepal’e 80 kişilik ekip gönderildiğini belirtti. Nepal’deki depremin ardından bölgeye 25 kişilik arama kurtarma ve 10 kişilik sağlık ekibinin dün gece, 45 kişilik kurtarma ekibinin de bugün bölgeye gideceği, gece saatlerinde de yardım malzemelerinin uçakla ülkeye gönderileceği açıklandı. Kızılay da, dün gece THY uçağıyla bin battaniye ve 300 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesini afet bölgesine gönderdi.

Haberin Devamı

Everest’te çığ dağcıları öldürdü

Nepal’de yine turistlerin akın ettiği Everest Dağı’nda depremin etkisiyle oluşan çığ, dağcıların kampına düştü. 8 dağcı burada karlar altında kalarak hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin çoğunun yabancı ülke vatandaşı dağcılar olduğu belirtildi.