Gazete Vatan Logo

Etten beslenemedi 8 ay sonra geriledi

Enflasyon Şubat’ta yüzde 0.02 gerileyerek, 8 ay sonra ilk kez eksi çıktı. Yıllık TÜFE 8.78’e indi. Kırmızı ete getirilen tavan fiyat ve ılımlı hava koşulları gıdadaki artışları frenledi

Etten beslenemedi 8 ay sonra geriledi

Ocak’ta çift haneye dayanan enflasyon Şubat ayında sürpriz yaptı. TÜFE 8 ay sonra ilk kez eksi çıktı. TÜİK’in verilerine göre, Şubat’ta enflasyon yüzde 0.02 düştü. Yıllık enflasyon yüzde 9.58’den yüzde 8.78’e geriledi. Enflasyon en son Haziran 2015’te eksi çıkmıştı. Yİ-ÜFE Şubat’ta yüzde 0.02 düşerken, yıllık bazda yüzde 4.47 oldu.

Çekirdek enflasyon yüksek

Enflasyonun beklentilerden düşük çıkmasında gıda fiyatları etkili oldu. Gıda fiyatları Şubat’ta ılımlı hava koşulları ve kırmızı ette tavan fiyat uygulanmaya başlanmasının yanı sıra Rusya’nın yaptırımları ardından sebze-meyvede görülen inişlerin etkisiyle artış göstermedi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.04 gerileme görüldü. Ancak çekirdek enflasyonda yükseliş devam etti. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ Şubat’ta yıllık olarak yüzde 9.49, ‘I’ yüzde 9.72 arttı.

En yüksek düşüş giyimde

Şubat’ta endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.31, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1, lokanta ve otellerde yüzde 0.78 ve ulaştırmada yüzde 0.77 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup indirimler nedeniyle yüzde 6.16 ile giyim ve ayakkabı oldu. Haberleşmede yüzde 0.42, eğlence ve kültürde yüzde 0.13 düşüş yaşandı. TÜFE’de bir önceki yılın aynı ayına göre alkollü içecekler ve tütün (yüzde 12.78), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 12), eğlence ve kültür (yüzde 11.25), artışın yüksek olduğu gruplardı.

Ette KDV indirimi gündemde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyonun daha da düşmesini önemsediklerini, bunun hem ekonominin genel gidişatı hem de makroekonomik parametreler açısından önemli olduğunu belirterek, “Enflasyon inşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler” dedi.

Ağbal, şunları kaydetti: “Enflasyonun düşmesi için tek başına para politikası yeterli değil, bunu bizim desteklememiz lazım. Tarım Bakanlığı ile koordinasyonlu çalışıyoruz, kısa sürede açıklama yaparız. Gıda kaynaklı bir katılık var, Tarım Bakanı’nın çalışması var, gıda fiyatlarını aşağı çekmemiz lazım.” Kırmızı ette KDV ile ilgili taleplerin hatırlatılması de üzerine Ağbal, “Öyle bir konu gündeme geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarını bir yapsın gelsin, bakalım. İnşallah orada kapsamlı bir çalışmayı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sadeleşme tamamen rafa kalktı

Garanti Yatırım Başkekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, çekirdek enflasyonun yükseldiğini ancak geçen yıl güçlü baz etkisi olduğunu söyleyerek, “Nisan’dan itibaren rakam çok hızlı düşebilir. Bu verinin ardından enflasyonun yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8’in altına gelme olasılığı artmış durumda” dedi. Aralık ortasından bu yana yükselen ortalama fonlama maliyetinin son bir haftadır tekrar yüzde 9’a gerilediğini belirten Altınsaç, şunları kaydetti: “Verinin ardından enflasyon beklentilerinde bozulma duracaktır bu da Merkez Bankası’nın (TCMB) kısmi rahatlatır. Yine de enflasyon hedeften çok uzak. TL’de son birkaç günkü stabil görüntüyü koruduğu takdirde TCMB’nin fonlamayı bir miktar daha (20-30 baz puan kadar) gevşettiğini görmemiz olası... Bu ortamda TCMB’nin herhangi belirgin bir politika değişikliği için çok alanı varmış gibi gözükmüyor. Sadeleşme tamamen rafa kalmış durumda.”

Haberin Devamı

Dolar/TL 2.91’e indi

Geçen hafta uluslararası piyasada 3.00 sınırına kadar yükselen dolar/TL, düşüş eğiliminde. Dolar/TL, dün enflasyon verilerinin arkasından son bir haftanın en düşük seviyesi olan 2.9197’yi gördü. TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrıştı. Gelişmekte olan ülkelerin paraları, dolar karşısında yüzde 1’e yakın değer kaybetti.

Zam şampiyonu kuru soğan

Şubat’ta aylık en yüksek fiyat artışı yüzde 29.18 ile kuru soğanda gerçekleşti. Kuru soğanı yüzde 20.29 ile salatalık, yüzde 19.56 ile limon, yüzde 13.69 ile sarımsak ve yüzde 13.34 ile tren ücretleri izledi. Aylık bazda en yüksek düşüş yüzde 31.94 ile domateste görüldü. Domatesi yüzde 26.93 ile karnabahar, yüzde 14.73 ile ıspanak, yüzde 13.62 ile kadın çizmesi ve yüzde 12.79 ile çocuk botu takip etti.