Gazete Vatan Logo

Esnaf, yanında çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatı öder mi?

Esnaf kime denir, esnaf olarak tanımlanan kişilerin yanında çalışanlara karşı ne gibi sorumlulukları vardır, kıdem ve ihbar tazminatı öderler mi gibi merak edilen sorularının cevapları haberimizde...

Esnaf, yanında çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatı öder mi?

Gezici olarak ya da sabit bir yerde; ekonomik faaliyeti sermayesi ile beraber bedeni çalışmasına dayanan ve elde ettiği kazanç tacir ya da sanayici niteliğini kazandırmayacak kadar olan, basit usulde vergilendirilen ve işletme hesabıesasına göre deftere tabi olan ile vergiden muaf olan meslek ve sanat sahibi kimseler esnaf olarak adlandırılmaktadır.

ESNAF KIDEM TAZMİNATI ÖDER Mİ?

Esnaf ve sanatkâr tanımına uyan ve 3 kişinin çalıştığıbir işyeri İş Kanunu kapsamının dışındadır. Burada çalışanlar kanuna göre işçi olarak kabul edilemez. 3 kişi kuralına esnafın kendisi de dahildir. Yani esnaf yanında en fazla iki kişi çalıştırıyorsa bu kural uygulanır.

Bu durumda yanında iki kişiden az işçi çalıştıran esnaf İş Kanunu'na tabi olmadığı için kıdem tazminatı ödemez. Türk Borçlar Kanunu'na tabi olacak olan esnaf, Borçlar Kanunu hükmünce ihbar tazminatıödemek zorundadır. Ayrıca burada çalışanların İş Mahkemeleri'ne dava açma hakkı da yoktur.