Gazete Vatan Logo

Eserleri devlete hibe edecek ama bulunursa!

Eserleri devlete hibe edecek ama bulunursa!

Evinde yapılan aramada ele geçirilen bin 19 adet tarihi eserle ilgili açılan davada beraat eden Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, emanete alınan 10 ferman ve tablo ile ‘Urartu İğnesi’nin kaybolduğunu söyledi.

“Hiç açılmaması gereken bir davada ikinci kez beraat ettim” diyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın,Aşkın, savcılık kararıyla el konularak Van Müzesi’nde emanete alınan eserlerden 10 adet ferman ve tablo ile bronz ’Urartu iğnesi’nin kaybolduğuna dair bir tutanak tutulduğunu ve Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kaybolan eserler için Van Müzesi yetkilileri hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Hukuk devletinde herkesin yargılanabileceğini belirten Aşkın, suçlamalar ve yargılamanın doğru ve kesin delillerle yapılması gerektiğini söyledi. Aşkın, “Defalarca bu dava için Van gidip gelmek zorunda kaldım. Bunlar benim açımdan katlanılabilir şeyler. Ancak bu tür davalar yargıya ve güvenlik güçlerinin yaptıkları icraatlara kuşku duyurabilecek şeylerdir ve toplumda yargıya olan güvenilirlik gittikçe azalıyor” ifadelerini kullandı.

‘Bana iade edilecek’

“Ben 1997 yılından 2005 yılına kadar koleksiyonerdim ve halen daha koleksiyonerim. 1997-2005 yılları arasında çok defa Kültür Bakanlığı adına Van Müze Müdürlüğü tarafından denetlendim. Hiç birinde yasalara aykırı bir durum olmadığı koleksiyonun tamam olarak görüldüğüne ait tutunaklar var. Mahkeme, el konan ve Müze Müdürlüğü envanter defterine kayıtlı olan eserlerin bana iadesine, kayıtlı olmayan eserlerin de yasal işlemlerin yapılabilmesi için Van Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmesine karar verdi. Kayıtlı olmayan eserlere sanki Müze Müdürlüğü tarafından el konuldu şeklinde yansıtıldı. Ancak bu doğru değil, eserler envanter defterine kaydedildikten sonra tekrar bana iade edilecektir.”


Kaybolan eserler için suç duyurusu

“Mahkeme kararında Savcılık kararıyla el konularak Van Müzesi’nde emanete alınan eserlerden 10 adet ferman ve tablo ile bronz ’Urartu iğnesinin kaybolduğuna dair tutanak tutulmuş. Benden teslim alınıp müzeye teslim edildiğine dair kayıtlarda bulunan 10 adet ferman ve tablo ile müze envanterine kayıtlı 122 no’lu bronz Urartu İğnesi kayıp. Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi kaybolan eserler için Van Müzesi yetkilileri hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığa’na suç duyurusunda bulundu. Bu eserlerin bulunması lazım. Eğer bulunmuyorsa hem defterden düşülmesi hem de tazmin edilmesi gerekiyor” dedi. Aşkın, “Teslim edilecek olan eserleri bir devlet müzesine hibe etmek istediğimi hep söyledim. Bununla ilgili bazı müzelerle görüşmeler yapıyorum. El konan eserleri almak için yakın zamanda Van’a giderek İstanbul’a nakledilmesi için girişimlerde bulunacağım.”

Haberin Devamı