Gazete Vatan Logo

Esad Humus’u nasıl kazandı?

Hükümetten güçlü olarak kabul edilen isyancıların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı kan kaybetmesinin nedenlerini irdeleyen AP haber ajansı, ‘Direnişin kalesi’ sayılan Humus’un Esad’a kaybedilmesini Suriye hükümetinin galibiyeti olarak yorumladı. Sembolik bir zafer olarak nitelendirilen Humus’un kaybedilmesinde 48 yaşındaki liderin galibiyeti 4 ana başlıkta incelendi...

1. Hizbullah’ın Esad’ı desteklemesi

Lübnanlı İslami terör örgütü Hizbullah, 2013 yılında Esad güçlerinin yanında yer alarak savaşa dahil oldu. Sıcak çatışmada deneyimli binlerce gerillanın Esad safında yer almasıyla eli kuvvetlenen Suriye Ordusu güçlendi. Özellikle başkent Şam’da etkili olan Hizbullah üyeleri, Lübnan sınırında da görev aldı.

2. Suriye Ordusu birleşti

Savaşın ilk dönemlerinde çatışma halinde olsalar da Esad’ın üst düzey komutanları, liderlerine olan bağlılıklarını korudu. Öte yandan hükümet yanlısı milisleri İran’a gönderip özel eğitimler almasını sağlayan Esad, orduya sürekli takviye yaptı. Orduda birkaç çatışma olsa da birlik bozulmadı.

3. Eşitsiz savaş

Ordunun muhalifler üzerinde kullandığı kontrolsüz hava saldırıları, isyancıların büyük güç kaybetmesine sebep oldu. Özellikle ABD’nin yeni bir Irak krizi yaratmamak için geri durması, Esad’ın gücünü sınırsız kullanmasının yolunu açtı. Esad, Birleşmiş Milletler’in ‘kırmızı çizgi’ olarak nitelendirdiği kimyasal saldırıları da Rusya’nın desteği sayesinde atlattı.

4. Cihatçılar, Mutedillere karşı

El Kaide’nin desteğini alan isyancılar, Batı yanlısı olan hükümet karşıtlarını küstürdü. Eski müttefiklerini ve ABD’nin desteğini kaybeden isyancılar, yiyecek ve silah yardımlarını da kaybetti. Bölgedeki radikalleşme arttı.

Haberin Devamı