Gazete Vatan Logo

Ermeniler patrik seçebilecek!

Ermeni Cemaati’nde tartışmalara yol açan Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan istifa etti. Avukat Sebu Aslangil, Türkiye Ermenileri Patriği’nin 5-6 ay içinde seçileceğini söyledi.

Ermeniler patrik seçebilecek!

Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan’ın 2008’de ağır bir demans geçirmesinin ardından İçişleri Bakanlığı’nın önerisiyle Patrik Genel Vekili olarak atanan Başepiskopos Aram Ateşyan istifa etti. Bir süredir istifa etmesi yönünde çağrılar yapılan ve 23-24 Şubat 2017’de Ermenistan Eçmiadzin’de Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu 2. Karekin başkanlığında yapılan toplantılarda istifa edeceğini açıklayan Ateşyan’ın görevi bırakmaması Ermeni Cemaati’nde huzursuzluk yaratmıştı. Seçim sürecini yönetmesi için Patrik Kaymakamı (Değabah) seçilen Almanya Ermenileri Dini Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan da Ateşyan’ın istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı.

İstifa ettiğini açıkladı

Alınan bilgiye göre bu gelişmelerin ardından dün bazı vakıf yöneticileri ve hayırseverle bir araya gelen Başepiskopos Aram Ateşyan, toplantıya katılanlara Patrik Genel Vekilliği görevinden istifa ettiğini açıkladı. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin de istifa kararını resmi açıklamayla duyuracağı öğrenildi. Patriklik Kaymakamı Vekili ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan’ın devletin gücüyle makamda oturmakla suçladığı Aram Ateşyan’ın ardından yaklaşık 9 yıldır patriği bulunmayan Ermeni Cemaati’nin böylece dini önderini seçmesinin önünde engel kalmadı.

Haberin Devamı

Yeni patrik 5-6 ay sonra...

Ermeni Cemaati’nin tanınan isimlerinden Avukat Sebu Aslangil gelişmeleri VATAN’a şöyle değerlendirdi: “Geç kalmış bir istifa. Kilise hukukuna göre Patrik Kaymakamı seçildiğinde Ateşyan görevi bırakmalıydı. Ancak kalmakta ısrar etti. Bu hukuken mümkün değildi. Şimdi önce Müteşebbis Heyet seçilecek. Vakıflardan seçmen listeleri alınacak. Seçim günü saptanacak. Ardından İçişleri Bakanlığı’na başvurulacak. Bu yönde bir Bakanlar Kurulu kararı, talimatname çıkarılarak seçim yapılacak. Yeni patriğin seçilmesi süreci yaklaşık 5-6 ay sürecek.”