Gazete Vatan Logo

Ergenekon’da tahliye yağmuru!

Ergenekon’da tahliye yağmuru!

Anayasa Mahkemesi’nin Başbuğ kararının ardından tahliye yağmuru başladı. Ergenekon’dan tutuklu olan 19 sanığa tahliye çıktı. Danıştay saldırganı Arslan ve Dursun Çiçek dışındakiler serbest kaldı.

Ergenekon davasına bakan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılmasını düzenleyen yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla görevi tamamlanmıştı. Başbuğ kararının ardından Ergenekon sanıkları üst üste tahliye talebinde bulundu. 13’ün görevi bittiği için sanık avukatları tahliye dilekçelerini Çağlayan’daki nöbetçi olan 18’inci Ağır Ceza’ya verdi. 18’inci Ağır Ceza da çok fazla olan dilekçeleri çeşitli mahkemelere dağıttı.


İlk tahliyeler 21. Ağır Ceza’dan

Ve ilk karar dün İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. Ergenekon davası kapsamında tutuklu olan gazeteci Tuncay Özkan, emekli albay Levent Göktaş ve Sedat Peker’in tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi üç sanığın tahliyesine karar verdi. Ardından diğer tahliyeler gelmeye başladı.




İşte tahliye gerekçeleri...

Mahkeme Başkanı İshak Eken, üye hakimler Rafet Koyuncu ile Keskin Karakurt tarafından Tuncay Özkan ve Levent Göktaş için verilen kararda, ‘sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması nazara alınarak başkaca yönler incelenmeksizin yerinde görülen tahliye istemlerinin kabulüne, sanıkların tahliyelerine karar verilmiştir’ ifadeleri yer aldı. Mahkeme, Tuncay Özkan ve Levent Göktaş hakkında yurtdışı çıkış yasağı da koydu. Sedat Peker ile ilgili kararında da aynı gerekçeleri sıralayan Mahkeme, Peker’e verilen ceza miktarını dikkate alarak herhangi bir adli kontrol uygulamadı.


ESKİ ÖZEL HAREKATÇI İBRAHİM ŞAHİN

‘5 yılı doldurdu’

Ergenekon davasında 49 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılan eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin de dün tahliye olan isimler arasındaydı. Şahin’in tahliye talebini değerlendiren İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini 5 yıl olarak düzenleyen yasa değişikliğine vurgu yaptı. Mahkeme, tutuklulukta 5 yılı doldurduğunu belirttiği Şahin’in tahliyesine karar verdi. Ancak mahkeme Şahin için yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün en yakın karakola imza atma zorunluluğu getirdi.

‘14 yaşında bıraktım 21’inde geri aldım’

21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1994 gün sonra tahliye edilen gazeteci-yazar Tuncay Özkan, Silivri Cezaevi çıkışında konuştu. Cezaevi önünde açıklama yapan Özkan, özetle şöyle konuştu,”6 yıl sonra merhaba. Siz rahat çalışın, ben buradayım özgürlüğü birlikte paylaşacağız. 6 yıl sonra Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun içinde olmamasını çok isterdim. Ama bugün dışarıda yaşananlar Türkiye’nin bulunduğu durum bizim uğradığımız zulümden daha vahimdir. Öç alma duygusu içinde değiliz. Biz bugün kindar ve zulümle dolu bir dönemin sonlandırılması için buradayız. Türkiye yapayalnız bırakılmıştır, uçurumun kenarındaki ülke tablosudur. Ben 14 yaşında bıraktığım Nazlıcanımı bugün 21 yaşında geri alıyorum. Nazlıcan bu ülkeye armağandır. Eşimle nihayet kavuşabildim” dedi.


“BABA KOKUSU VAR YA...”

Babası Tuncay Özkan tahliye olduktan dakikalar sonra twitter’da fotoğraf paylaşan Nazlıcan Özkan altına,”Baba kokusu var ya... iyi ki var” notunu yazdı.

DANIŞTAY SALDIRISINDA ÖLEN ÖZBİLGİN’İN OĞLU:

O zaman bana da babamı geri verin!

Danıştay saldırısında hayatını kaybeden Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in oğlu avukat Gökhan Özbilgin, Alparslan Arslan’a tahliye kararı verilmesine tepki gösterdi: “Niye bu aşamaya geldi, bilmiyorum. Zaten verilmiş bir cezası vardı. Arkasından Yargıtay bu kararı bozdu, konu buralara kadar geldi. Kararın verilmiş olması gerekiyordu. İki davanın birleşme konusunu doğru bulup bulmamak önemli değil. Hukuksal tartışmalara girmem. Ben sadece mağdur olarak konuşuyorum; bunu vicdanım bunu kabul etmiyor. Bu adamın sonuçta ortada gezmesini, saldırganın özgür kalmasını kabul etmiyorum kabul edebileceğim bir şey de değil. Şimdiye kadar hep birilerinin hakları konusu konuşuldu, tartışıldı. Ama artık mağdurların haklarını da birilerinin konuşması lazım. Yargılama neden bu kadar uzun sürdü? İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 90 yıl hapis cezası almış birisi tahliye ediliyor. Madem böyle bir karar verilebiliyorsa ben de babamı istiyorum. Herkes uzun tutukluluğa vurgu yapıyor. Herkes üzgün ama, Alparslan Arslan dışarı çıktığında kaçmayacağının garantisi var mı?”


EMEKLİ ALBAY DURSUN ÇİÇEK:

‘5 yılı doldurmasa da tahliye’ dendi ama hapisten çıkamıyor

Ergenekon Davasında İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin altında imzası olduğu iddia edilen emekli Albay Dursun Çiçek de İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. Tahliye kararında, Dursun Çiçek için ise 5 yıllık sürenin dolmadığına dikkat çekilerek emekli Orgeneral İlker Başbuğ için verilen tahliye kararına değinildi. Tutukluluk süresi 5 yılı dolmayan İlker Başbuğ’la Anayasa Mahkemesi’nin kararına vurgu yapılarak “Anayasa Mahkemesi’nin emsal teşkil eden bu karar uyarınca bu dosya kapsamında hükmen tutuklu pozisyonunda bulunan ve azami tutukluluk süresi 5 yılı doldurmayan diğer sanıklar hakkında diğer ağır ceza mahkemelerince tahliye kararları verilmiş olunması, Dursun Çiçek açısından hak ve nefaset kuralları ile tutuklamanın tedbir olması şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmesi olması hususları gözetilerek, Dursun Çiçek hakkında verilen hükmün gerekçesinin uzunca bir süredir yazılmamış olması nedeniyle tahliye taleplerine ilişlin temyiz incelemesi yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce değerlendirilememiş olunması hususları bir bütün halinde gözetilerek karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Mahkeme, Çiçek’e yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir gün kolluk kuvvetlerine imza vermesine karar verdi. Ancak Çiçek, Balyoz davasında 16 yıl hapse mahkum olduğu ve hükmü kesinleştiği için cezaevinden çıkamayacak.


AKADEMİSYEN YALÇIN KÜÇÜK:

Oy çokluğuyla serbest

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan akademisyen Yalçın Küçük’ün tahliyesine karar verdi. Üye hakim Ahmet Arıkan’ın tutukluluk halinin devamını istediği için oy çokluğuyla alınan tahliye kararının gerekçesinde, dosyanın gerekçeli kararının yazım aşamasında olduğu, sanığın delilleri karartma şüphesi gibi bir olgunun söz konusu olmayacağı, sabit ikametgah sahibi oluşu, yaşı, sağlık durumu, tutuklanmanın tedbir olması, karar onansa dahi kesinleşmesi için geçebilecek muhtemel süre gibi durumlara dikkat çekildi. Küçük için yurtdışına çıkış yasağı ve her hafta pazartesi günü karakola giderek imza atması yönünde adli kontrol hükümleri konuldu.

TEĞMEN MEHMET ALİ ÇELEBİ:

‘Gerekçeli karar yazılmadı’

20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılan Teğmen Mehmet Ali Çelebi, 33 ay tutuklu kaldıktan sonra 20 Mayıs 2011’de serbest bırakıldı. Ergenekon kararının açıklanmasının ardından 16.5 yıl hapse mahkum edilen Çelebi, 14 Ağustos 2013’de tutuklanarak cezaevine konuldu. Teğmen Mehmet Ali Çelebi’ye ait cep telefonuna, gözaltında tutulduğu sırada 139 telefon numarasının ‘sehven’ yüklenmesiyle ilgili davada ise bir polis memuru yargılama sonucunda suçsuz bulunmuştu. Teğmen Çelebi için de mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ’la ilgili verdiği karar, 6526 sayılı yasada bahsedilen gerekçeli kararın 15 günlük sürede yazılmaması ve bunun sanıklar üzerinde mağduriyet oluşturacağı sebebiyle yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliyelerine karar verdi.

DANIŞTAY SALDIRGANI ALPARSLAN ARSLAN:

Allahtan ‘deli’ye yattı!

Danıştay cinayetinin faili Alparslan Arslan’ı da İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Mayıs 2006’da tutuklandığını hatırlatarak 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu gerekçesiyle tahliye etti. Ancak duruşmalarda deli numarası yapıp hakimlere hakaret yağdıran Arslan, cinayetten serbest kalmasına rağmen dışarı çıkamadı. Çünkü Arslan’ın, Sincan Asliye Ceza Mahkemesi ve Silivri Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından verilen ‘hakimlere hakaret’ suçundan kesinleşmiş hapis cezaları bulunuyor. Bu cezaların infazı da dün başladı. Yani Arslan yaklaşık 3 yıl daha cezaevinden çakamayacak. Arslan’ın iki cezasının toplam 4 yıl 2 ay olduğu ve avukatının yattığı sürenin bu cezalara sayılması için bugün (Salı) başvuru yapacağı öğrenildi.

Zirve sanıklarına e-kelepçe

Tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlanmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girdiği gün tahliye edilen Malatya Zirve Yayınevi katliamının 5 zanlısı Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım önceki gün, uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edilmişti. Edinilen bilgiye göre Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve sanıklarını tahliye ederken “yurt dışına çıkış yasağı ve ikametgahına en yakın polis merkezine haftanın her günü biri sabah biri akşam olmak üzere günde iki kez imza verme yükümlülüğü” getirmekle yetindi, yasada olanak olmasına rağmen 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen zanlılara “elektronik kelepçe” uygulanmasına karar vermemişti. Ancak savcılığın itirazı üzerine dün, “konutu terk etmemek üzere elektronik kelepçe takılarak” adli kontrol kararı verildi. Böylece 3 kişiyi öldürdükleri için yargılanan sanıklar mahkemece karar açıklanana kadar ev hapsinde kalacak. Adalet Bakanlığı da yaptığı açıklamada sanıklardan 4’üne elektronik kelepçe uygulandığını, GSM hattı çekmeyen bölgede yaşayan diğer sanık (Cuma Özdemir) için sabit telefon hattı üzerinden elektronik kelepçenin uygulanması için teknik çalışmanın sürdüğünü bildirdi. (KEMAL GÖKTAŞ / VATAN ANKARA)
















Haberin Devamı