Gazete Vatan Logo

Epilepsi nöbeti havuzda yakaladı

Bodrum’da kaldığı otelin havuzunda epilepsi nöbeti nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren 20 yaşındaki Zeynep Kabakçıoğlu, kaldırıldığı hastane yaşamını yitirdi

Epilepsi nöbeti havuzda yakaladı

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nden iki gün önce Bodrum’a tatile gelen bir çocuk annesi Zeynep Kabakçıoğlu, Gümbet Beldesi’ndeki bir otele yerleşti. Önceki gün öğleden sonra otelin havuzuna giren Kabakçıoğlu, bir süre sonra suda çırpınmaya başladı. Olumsuz bir durum olduğunu farkeden otel görevlileri, havuza atlayarak Kabakçıoğlu’nu sudan baygın halde çıkardı. Otel görevlilerinin haber vermesi üzerine gelen motorize 112 ekibi, Kabakçıoğlu’nun epilepsi nöbeti geçirip, çok su yuttuğunu, buna bağlı olarak da kalp krizi geçirdiğini belirleyip, ilk müdahaleyi yaptı. Kabakçıoğlu, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Durumu ağır olan Kabakçıoğlu, doktorların müdahalelerine rağmen bugün saat 04.00 sıralarında yaşamını yitirdi. Kabakçıoğlu’nun cenazesi kesin ölüm nedeninin tespiti için otopsi yapılmak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu’na gönderildi. Polis, genç kadının ölümüyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi. Kabakçıoğlu’nun Ayvalık İlçesi’ndeki arkadaşlarından kafeterya işletmecisi Timuçin Ural, “Zeynep, anne ve babasını genç yaşta kaybetti. Ayvalık’ta yalnız yaşıyordu. Eşinden de bir süre önce boşanmıştı. Memur olabilmek için yeni sınavlara girmişti. Kafa dinlemek için birkaç gün önce Bodrum’a tatile gelmişti” dedi.

Haberin Devamı

Ne zaman ambulansa gerek vardır?

- Hasta suda nöbet geçirdiyse

- Hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğuna dair hiçbir bilgi yoksa veya hastanın bu nöbetinin bir epilepsi hastalığı nedeniyle geçirilip geçirilmediğini bilmiyorsanız

- Kişi yaralanmışsa, gebe ise veya diyabetik ise

- Nöbet 5 dakikadan daha uzun süredir devam ediyorsa

- İkinci nöbet, ilk nöbet bittikten çok kısa bir süre sonra başlıyorsa

- Kasılmalar bittikten sonra kişinin bilinci açılmıyorsa

Nöbette ilk yardım

- Hastanın hareketlerini durdurmaya VE/VEYA engellemeye çalışmayın!

- Hastayı güvenli bir yere yatırın veya alın!

- Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan uzaklaştırarak hastayı koruyun!

- Sıkı giysileri varsa giysilerini gevşetin, şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın!

- Sabit ve rahat olacak bir şekilde onu bir tarafa doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun!

Haberin Devamı

- Asla ağzına bir şey sokmaya veya koymaya (örneğin, dişlerini sıkıyorsa açmaya veya su vermeye ) çalışmayın!

Çene ile ilgili zorlayıcı hareketler zararlıdır!

- Nöbet sırasında ilaç vermeye çalışmayın, kendi kendinize nöbetin geçmesine yönelik bir şey yapmayın! Soğan, kolonya vb. şeyler koklatmayın!

- Epilepsi krizi olduğu bilinen bir kişi ise yapay solunum veya kalp masajı yapılmasına gerek yoktur!

- Üzerinde epilepsi hastası olduğunu gösteren ve/veya öyle ise sizin neler yapmanız gerektiğini açıklayan bir kart, veya sağlık karnesi olup olmadığına bakın!

- Nöbetinin bitmesini bekleyin!

- Unutmayın ki, sıklıkla nöbet sonrasında kişi yorgun, ne yaptığını bilemez haldedir, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun! Engellemeler olumuz olabilir ama açık bir cama veya yola doğru gitme vb hareketlere yumuşakça engel olun!

Haberin Devamı

- Nöbet hakkında verebileceğiniz bütün bilgilerin hem hastaya, hem de doktora yardımcı olacağını unutmayınız!