Gazete Vatan Logo

Engin Alan için sürpriz teklif!

Meclis Başkanı Çiçek, hükümlü MHP Milletvekili Engin Alan’ının cezasının infazını yasama döneminin sonuna bırakan yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Balyoz davasında 18 yıl hapse mahkum olan MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan için yasa önerisinde bulundu. Alan hakkında, kesinleşen mahkeme kararlarının yasama döneminin sonuna bırakılmasını öngören teklif, gruplara iletildi.

Çiçek’in talimatıyla hazırlanan teklif, Ceza ve Güvenlik Tedbirleri’nin İnfazı Hakkında Kanun’a geçici bir madde ekliyor. Buna göre, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde milletvekili seçilenlerden, yargılamasına devam olunarak hakkında mahkumiyet kararı verilenler ile hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunanların hükümlerinin infazı ve mahkumiyet kararının TBMM’ye bildirimi, yasama dönemi sonunda milletvekili sıfatının sona ermesine bırakılacak.

‘Kişisel ayrıcalık değil’

Teklif taslağının gerekçesinde, yasama dokunulmazlığının milletvekiline tanınan kişisel bir ayrıcalık değil, yasama fonksiyonunun yerine getirilmesi için görev gereği tanınmış bir hak olduğu vurgulandı.Gerekçede, seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyecek hükümlülük halinin, millet iradesiyle oluşan temsil yetkisine ve seçilme haklarına bir müdahale teşkil ettiğinin açık olduğu belirtildi.

CHP: Sempati ikmali

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Çiçek’in, yasa önerisini eleştirdi: “Alan’ın tutsaklığı üzerinden, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik kamuoyuna sempati ikmali yapılmak isteniyor. AKP de bunu Meclis Başkanı aracılığıyla yapıyor. AKP’nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine katkı vermek adına gelmiş bir teklif.”

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yasa önerisin ‘geç de olsa güzel bir gelişme’ diye niteledi Yeniçeri, “Bundan sonra Engin Alan’ın içeride tutulduğu her gün zulümdür” dedi.

Haberal ve Balbay’ı da kapsayan öneri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da tutuklu ve hükümlü milletvekilleriyle ilgili bir kanun teklifi hazırladı. Oran’ın teklifi MHP’nin hükümlü milletvekili Engin Alan’ın cezaevinden çıkmasını sağlıyor. Teklif ayrıca Ergenekon’da ceza alan ancak dosyaları Yargıtay’da olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın da olası bir onama kararının ardından yeniden cezaevine dönme olasılıklarını yasama dönemi sonuna kadar ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı