Gazete Vatan Logo

En tehlikeli örgütten IŞİD’e bağlılık yemini

Sina yarımadasındaki saldırıları ve kentlerdeki terör eylemleriyle Mısır’ın en tehlikeli ve ölümcül militan grubu olan Ensar Beyt el-Makdis, IŞİD lideri Bağdadi’ye bağlılık yemini etti

Cihatçı IŞİD örgütü, Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin geniş halk desteğine dayanan askeri darbeyle devrilmesinin ardından Radikal akımları güç kazandığı Mısır’a uzandı. Sina yarımadasında Mısır ordusuna düzenlediği saldırılarla bilinen Ensar Beyt el-Makdis, IŞİD’e bağlandığını ilan etti. “Kudüs’un Taraftarları” anlamına gelen örgüt onlarca Mısırlı asker ve polisi öldürmüştü. Twitter üzerinden yayınlanan bir ses kaydında IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi için “İbrahim İbn Avad” lakabı kullanılarak “Halife’ye bağlılılık yeminimizi duyururuz. Onu dinleyip ona boyun eğeceğiz. Her yerdeki Müslümanları, Helife’ye bağlanmaya ve destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

Batılılar hedeflenebilir

Haziran ayında Irak ve Suriye’de halifelik ilan eden IŞİD’e Ensar Beyt el-Makdis’in katılması; cihatçı örgütün etki alanının genişlemesini ortaya koyması açısından önem taşıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından katılımlar IŞİD’in küresel etkisinin bir zamanlar Irak kolunu oluşturduğu El Kaide’yi geçmesini sağlıyor. Daha önce Libya ve Cezayir’de cihatçı örgütler IŞİD’e katıldıklarını duyurmuştu. Paris’teli Sciences Po siyaset enstitüsünün radikal İslam uzmanı Jean-Pierre Filiu, “Kürsel cihad konusunda IŞİD, El Kaide’yi kesinlikle tahtından etti” dedi. Ensar’ın Bağdadi’nin talimatları doğrultusunda Mısır’da yaşayan Batılılara ya da nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Hıristiyan Kıptilere saldırılara girişip girişmeyeceği bilinmiyor.

Haberin Devamı

Amaç katılımı yükseltmek

AFP’ye konuşan terör uzmanlarına göre, Mısır ordusunun mücadele ettiği Ensar; katılımları artırmak ve pozisyonunu ‘uluslararasılaştırmak’ için IŞİD’e bağlanmayı tercih etti. Örgütün üyeleri daha önce IŞİD’e katılacaklarını açıklamıştı.

Öte yandan Bağdadi’nin akıbeti hakkındaki soru üzerine adının açıklanmaması kaydıyla AFP haber ajansına açıklama yapan üst düzey bir Amerikalı istihbarat yetkilisi “Elde doğrulanmış bir bilgi yok ve araştırmaya devam ediyoruz” dedi. Almanya’dan yayın yapan Der Spiegel dergisi ise, Alman istihbaratının (BND) IŞİD’in batılı koalisyon güçlerini kara harekatına zorlamak için büyük bir eyleme girişeceği görüşünde olduğunu kurum içi raporlarda belirttiğini açıkladı.

Haberin Devamı