Gazete Vatan Logo

Empati ile önyargı duvarları yıkılacak

İstanbul Social Enterprise tarafından Turkcell’in desteğiyle kurulan Turkcell Diyalog Müzesi, kalıcı bir müzeye dönüştürüldü. Ziyaretçiler, müzede yer alan ‘Karanlıkta Diyalog Sergisi’ ile görme engellilerin İstanbul’unu deneyimlerken ‘Sessizlikte Diyalog Sergisi’ ile işitme engellilerin dünyasına adım atacak.

Empati ile önyargı duvarları yıkılacak

Turkcell, İstanbul Social Enterprise, İBB ve Metro İstanbul ortaklığıyla 3 yıl önce hayata geçirilen “Karanlıkta Diyalog” sergisi “Sessizlikte Diyalog” sergisinin de eklenmesiyle “Turkcell Diyalog Müzesi” adı altında kalıcı bir müze haline getirildi. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Destek verdiğimiz Turkcell Diyalog Müzesi ile engelli olmayan bireylerin, farkındalığın da bir adım ötesine geçerek empati kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altında bugüne dek ürettiğimiz pek çok yenilikçi çözüm ve projeden biri olan Turkcell Diyalog Müzesi ile engellilerin dünyasının deneyimlenmesi ve konulara ortak bakış ile yaklaşılabilmesi en büyük hedefimiz. Bu müze ile de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyalogunu geliştirmiş oluyoruz” dedi.

100 binden fazla ziyaretçi

İlk kez Türkiye’de bir metro istasyonunda bu kapsamda bir müze hayata geçtiğini söyleyen İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir de şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Bu iki ortamda, insanların ‘ötekileştirme’, ‘birbiriyle iletişim’ ve ‘karşısındakini dinleme’ konularında düşünmeleri ve devamında farkındalıklarını hayata geçirmeleri, aksiyon almaları hedefleniyor. Bir diger hedefimiz, Turkcell’in desteği ile kalıcı Diyalog Müzesi’ni hayata geçirerek tıpkı Avrupa’nın belli ülkelerinde olduğu gibi eğitim müfredatına dahil olabilmek.”

Sessiz sedasız bir deneyim

Turkcell Diyalog Müzesi’nde işitme engellilerin hayatlarını deneyimleyerek anlayabilmeyi ve onlarla empati kurabilmeyi sağlayan Sessizlikte Diyalog sergisi, ses yalıtımlı özel bir alan içinde, tamamen sessizlikte gerçekleştiriliyor. Katılımcılar bir saat boyunca hiç konuşmuyorlar ve taktıkları kulaklık sayesinde hiçbir şey duymuyorlar. Karanlıkta Diyalog sergisi, katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş kentsel mekanları bir kez de karanlıkta gezmeye davet ediyor.