Gazete Vatan Logo

Emmy Ödülleri nedir? Ne zaman başladı, ilk Emmy Ödülü kime verildi?

Amerikan televizyon yapımlarına verilen Emmy Ödülleri, 1949 yılından beri veriliyor. Bu yıl 47. Düzenlenen Emmy Ödülleri’nden En iyi Erkek Oyuncu ödülü Türkiye’ye geldi. Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle Haluk Bilginer ödülün sahibi oldu. Haluk Bilginer'in ödül almasından sonra Emmy Ödülleri hakkında merak edilenler de arttı. Emmy Ödülü nedir, Emmy Ödülü ne zaman verilmeye başladı, ilk Emmy Ödülü kime verildi? İşte Emmy Ödülleri'nin tarihi hakkında bilgiler...

Emmy Ödülleri nedir? Ne zaman başladı, ilk Emmy Ödülü kime verildi?

47. Uluslararası Emmy Ödülleri, New York’ta sahiplerini buldu. Türkiye’de bir ödül aldı. Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Haluk Bilginer’in Emmy Ödülünü almasından sonra, Emmy Ödülleri hakkında merak edilenler de arttı. İşte, Emmy Ödülleri'nin tarihi hakkında bilgiler…

Amerikan televizyon yapımlarına verilen Emmy Ödülleri, 1949 yılından beri veriliyor. Bu yıl 47. Düzenlenen Emmy Ödülleri’nden En iyi Erkek Oyuncu ödülü Türkiye’ye geldi. Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle Haluk Bilginer ödülün sahibi oldu.

Emmy Ödülleri nasıl başladı?

Peabody Ödülleri'ne benzeyen ancak; Peabody Ödülleri’nden daha eğlenceli bir formatı vardır. Emmy" adı, ise eski televizyon kameralarındaki kamera tüpü için kullanılan "immy" lâkabının feminenleştirilmiş biçimidir.

Los Angeles merkezli, Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), halkla ilişkiler fırsatının bir parçası olarak Emmy Ödülleri’ni kurdu.

İlk Emmy Ödülü 25 Ocak 1949 tarihinde Hollywood Athletic Club isimli programa verilmiştir. İlk Emmy Ödülü'nü alan kişi ise, Shirley Dinsdale oldu.

Haberin Devamı

Emmy Ödülleri birbiriyle bağlantılı fakat birbirlerinden tamamen ayrı üç kuruluş tarafından verilir. Üç kuruluşun her biri, Emmy Ödülleri seramonilerinin belirli bir bölümünün yönetiminden sorumludur.

Academy of Television Arts and Sciences (Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) spor dışındaki ulusal altın saatler eğlence programlarını;

National Academy of Television Arts and Sciences (Ulusal Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) belgesel programlar ile spor, haber ve gündüz programlarını;

International Academy of Television Arts and Sciences (Uluslararası Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) ise Birleşik Devletler dışında üretilmiş programları ödül almak üzere belirler.

Emmy Ödülleri arasında en iyi bilineni Primetime Emmy Ödülleri'dir.

Emmy ödülleri film sektöründeki Akademi Ödülleri, tiyatrodaki Tony Ödülleri ve müzik sektöründeki Grammy Ödülleri'ne karşılık gelmektedir.

Haberin Devamı

Emmy Ödülleri 2019 sahipleri

Uluslararası Emmy Ödülleri'nde adaylar bu yıl Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İsrail, Hollanda, Portekiz, Katar, Singapur, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD'den seçildi.

"En İyi Komedi Dizisi" ödülünü "Fleabag" aldı, ''En İyi Mini Dizi'' ödülünü de ''Chernobyl" aldı.

2019 Emmy Ödülü kazanan yapımlardan bazıları şöyle sıralandı:


En İyi Drama: "Game of Thrones"
En İyi Komedi: "Fleabag"
En İyi Erkek Oyuncu, Drama: Billy Porter, "Pose"
En İyi Kadın Oyuncu, Drama: Jodie Comer, "Killing Eve"
En İyi Erkek Oyuncu, Komedi: Bill Hader, "Barry"
En İyi Kadın Oyuncu, Komedi: Phoebe Waller-Bridge, "Fleabag"
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Drama: Peter Dinklage, "Game of Thrones"
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Drama: Julia Garner, "Ozark"