Gazete Vatan Logo

Emin misiniz sorusuna ‘Tereddütsüz evet’

Tay Group, tekstil, gayrimenkul ve turizm sektörlerine ilişkin yatırım planlarını hızlandırdı. Mesut Toprak, “Önümüzdeki 5 yıl içinde yurtiçi ve yurtdışındaki toplam yatırım hedefimiz 4 milyar doların üzerinde” dedi. Bu yatırımlar içinde en dikkat çekeni ise 1 milyar dolarlık Bodrum yatırımı

Emin misiniz sorusuna ‘Tereddütsüz evet’

Mesut Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki Tay Group, 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanıyor. Tekstil, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren grup, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini ‘yatırıma devam’ başlığı etrafında topladı. Mesut Toprak, “Önümüzdeki beş yıl içinde yurtiçi ve yurtdışındaki toplam yatırım hedefimiz 4 milyar doların üzerinde” dedi.

Mesut Toprak’ın anlattıklarına göre bu yıl yapılacak yatırım tutarı 1 milyar doların üzerinde... Bu yatırımlar içinde Four Seasons Bodrum’un ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Toprak, “1 milyon metrekarelik Bodrum yatırımı, 1 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip. Sloganımızı da “1 milyon metrekareye 1 milyar dolar yatırım olarak belirledik” diye konuştu.

Üst yönetimden soru

Bodrum yatırımıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Toprak, Four Seasons’ın tepe yönetimiyle aralarında geçen ilginç bir diyalogu da şöyle aktardı: “Four Seasons’un karşısında biz olmasak proje askıya alınabilirdi. Türkiye’de turizm şu an itibarıyla çok parlak değil. Bombalar patlıyor. Terörsüz gün geçmiyor.

Haberin Devamı

Onlar açısından da marka riski var. Four Seaons, bu yatırımla ilgili bize ‘emin misiniz’ diye sordu. Biz de kararlılığımızı Türkiye’nin geleceğine olan inancımızı bildirdik. Bize olan güven ile alakalı bir durum. Örneğin; İstanbul Boğazı’ndaki otel projesi, normal şartlarda 6 yılda bitmeyecek bir projeydi. 3 yıl şantiyede kaldım. Bütün kararların hepsini teker teker kurallı bir şekilde hayata geçirdik ve 3 sene olmadan oteli açtık.”

3 bin kişiye istihdam

Tay Group çatısı altında faaliyet gösteren Astay Gayrimenkul’ün Genel Müdürü Enes Berse ise otelin ülke istihdamına da katkı yapacağını şu sözlerle vurguladı: “Doluluk oranına göre yüksek sezonda 1.500’ün üzerinde bir istihdam rakamına ulaşırız. Otelin inşaat aşamasında ise yaklaşık 3 bin kişinin istihdamı planlanıyor.”

Proje içinde 160 tane villa olacağını söyleyen Enes Berse, “Dairelerle birlikte 300 adet diyebiliriz. Bizim buradaki villalarımız yaklaşık 1,5 dönüm ila 2 dönüm arasındaki bir arazi içerisinde yayılan 500 ve 600 metrekarelik villalardan oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Astay Gayrimenkul’ün pazarlama ve satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Akgül ise Bodrum projesinin ciddi bir farkındalık oluşturacağına dikkat çekerek, “Doğayla barışık bir proje tasarlıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse sosyal sorumluluk anlamında tesislere bin adet zeytin ağacı dikiyoruz” ifadelerini kullandı.

İLHAM KAYNAĞI SEYŞELLER

Söz konusu proje, Bodrum’un Yalıçiftlik bölgesinde yer alıyor. Hedef, 2019 itibariyle ilk müşterileri ağırlamak. Four Seasons Resort Bodrum, otel ve villalardan oluşacak. Mesut Toprak “Bodrum projemizin ilham kaynağı, yine dünyanın en iyi resort otelleri listesindeki Four Seasons Seyşeller. Hedefimiz, bu proje sürerken Bodrum algısını da yükseltecek çalışmalar yapmak. Bodrum’u Güney Fransa bölgesine dönüştürmek için katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Siparişler kaymasın diye fotoğrafladık

Grubun tekstil yatırımlarını anlatan Mesut Toprak, “Tay Group bünyesinde ve Türk-Cezayir ortaklığıyla Cezayir’de 2.5 milyon metrekarelik bir alanda tekstil ve konfeksiyon üretim tesisinin inşaatına başladık. Toplam yatırım tutarı 2.5 milyar dolar” dedi.Tekstilde Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili bilgileri de paylaşan Toprak, “Tekstil tarafındaki ciromuz 100 milyon dolardan biraz fazla. 2015 ile 2016’yı kıyasladığımızda tekstil ciromuzda yüzde 13-15 artış var. 15 Temmuz’da darbe girişimi oldu. 16 Temmuz sabahı Bolu’daki fabrikaya telefon açtım. ‘Tuncay nasılsınız? İyi misiniz’ diye sordum. “İyiyiz abi çalışıyoruz” dedi. Hemen mesainizi kameraya alıyorsun, bütün müşterilere gönderiyorsun dedim. Değirmenköy’dekiler de çalışıyorlardı. Onlara da fotoğraflarını çekip müşterilere göndermelerini söyledim. Pazartesi günü müşteri temsilcileri fotoğraf çekip çalıştıklarını gösterdiler. Çünkü Avrupalı müşteriler tedarikte sorun çıkacak diye siparişlerini başka ülkelere kaydırabilirlerdi. Bu endişeyi gidermemiz gerekiyordu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortadoğulu yatırımcı ‘10 tane ayır’ dedi

Haberin Devamı

Bodrum projesinde yabancıya 400 milyon dolarlık satışın yakalanacağını söyleyen Mesut Toprak şöyle devam etti: “Bundan 4 yıl önce bizim o projemizi bilen biliyordu. Bu kişiler ‘bana iki tane ayır’ diyordu. Ortadoğu’da çok önemli bir grup, “Senin villanın yanında benim ve kardeşlerim için 10 tane villa ayır” dedi. Ben ise kendisine, “Benimle aynı yerde oturmak istemezsin” dedim. Önce ben “Oturamaz mıyım” gibi algıladı. Dedim ki “Bak seninle benim zevkim farklıdır. Ben otelin uzağında yer severim, ama sen otele yakın olmak istersin. Zincirin özellikle Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere bir portföyü var. Four Seaons, rezidans yaptığı zaman alıp kenara koymak istiyorlar.”

Gayrimenkul sektöründeki ‘yabancıya satış’ın ülka açısından ciddi anlam ifaoe ettiğini belirten Mesut Toprak, şöyle konuştu: “Etiler’de bir gayrimenkul projemiz var. Bodrum yatırımımızla birlikte bu iki proje Türkiye’ye en azından 600-700 milyon dolar civarında yurtdışından para getirir. Gayrimenkulün ihracatı ülkeyi direkt zengin eden bir ihracattır. Adam buraya geliyor, gelir vergisi ödüyor, burada para harcamaya devam ediyor.”