Gazete Vatan Logo

Eleştiriler sıralandı

Trump yönetimi adına ilk resmi ziyaretini yapan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a PYD’nin terör örgütü olduğu örneklerle anlatıldı, eleştiriler tek tek sıralandı. Tillerson, ‘YPG’ye verdiğiniz destek sürecek mi?’ şeklindeki soruya ise sessiz kaldı.

Eleştiriler sıralandı

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi devraldıktan sonraki Türkiye’ye yapılan ilk resmi ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara’daki son durağı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. İkili Suriye ve Irak’taki sorunları birlikte değerlendirme fırsatını buldu. Görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında Çavuşoğlu, “Geçmiş yönetimin YPG’ye destek verdiğini gördük. Bu durum bizi üzmüştür, ilişkilerimizi etkilemiştir. Bu yeni dönemde daha iyi bir işbirliği bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütünü kullanmayı Suriye’nin geleceği içinde bir risk olduğunu söyledik, bugünde kendileriyle paylaştık” dedi ve ekledi: “Biz 68 ülke bir terör örgütü ile başedemiyorsak o zaman kendimizi check etmemiz lazım. Yine geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan bir tanesi de FETÖ’nün Türkiye’ye iadesi konusu. Bugüne kadar elimizdeki tüm belge ve bilgilerimizi kendilerine ilettik. İadesini ve geçici tutuklanmasını talep ettik. Bugün Tillerson’un da söylediği gibi bu deliller titiz bir şekilde incelenecek. Bu konuda somut adımlar bekleniyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye’ye minnettarız’

‘Amaçlarımızdan bir tanesi DEAŞ’ın tekrar güçlenmesinin önlenmesi’ diyen Tillerson şunları “Türkiye, DEAŞ’ı Suriye, Türkiye sınırından uzaklaştırdı. Türkiye’nin katkılarını ABD minnetle karşılamaktadır. Bölgede verilen savaşı destekliyoruz, Türkiye’nin terör örgütleriyle olan mücadelesini biliyoruz” vurgusu yaptı.

YPG sorusunu yanıtlamadı

ABD’li Bakan, bir basın mensubunun ‘YPG’ye verdiğiniz destek sürecek mi?’ sorusu karşısında adeta cevap veremedi. Bugün gerçekleşen görüşmelerin odak noktasının bu konu olduğunu ifade eden Tillerson, “Bu bölgeye güvenli şekilde insanların nasıl dönebileceğini tartıştık. Çok faydalı bir görüş alışverişi oldu. Rakka’nın geleceği hususunda kontrolün yerel yönetimine verilmesini istiyoruz ki kaçmak zorunda kalan halk geri dönebilsin. Daha önce bahsettim. Güzel bir görüşme oldu. Suriye’de güvenliği nasıl sağlayabiliriz konusunda. Bununla ilgili tartışmalarımız devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye aleyhine her yorumu beğeniyor’

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklanmasına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Bu sürecin tamamen, Zarrab dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz” dedi. Bakan Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: Halkbank genel müdür yardımcısı maalesef ABD’de tutuklanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu işi başlatan şu anda görevde olmayan eski savcı Bharara. Bu süreç siyasi bir süre. Bharara’nın FETÖ ile yakından bağları var. Hakimle birlikte Türkiye’de siyasi etkinliklere katılmışlardır. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa hepsini beğeniyor, retweet ediyor. Onun başlattığı dosya üzerinden bu yapıldı. Endişelerimizi olayın başladığı ilk günden beri paylaşıyoruz ABD’li dostlarımızla.

‘Normal bir prosedür’

ABD’li Bakan Tillerson, ABD Büyükelçiliği tarafından Adil Öksüz’ün aranmasıyla ilgili soruya “Sorunuza cevaben buradaki konsolosun amacı, herhangi bir vize durumunda değişiklik olduğunda aranması normal bir prosedürdür” cevabını verdi. Bakan Çavuşoğlu ise “O süreçte özellikle mahkemede geçici kararla kaçtıktan sonra bizim tüm yetkililerimiz kendisini arıyor, henüz ulaşamadılar. ABD’nin bir açıklaması oldu. Bu konunu detaylarını somut olarak görmek isteriz” dedi.

Haberin Devamı