Gazete Vatan Logo

Elde avuçta ne varsa verdik, soluklanacağız

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, bankaların elinde avucunda ne varsa kredi olarak verdiğini ve yasal limitleri zorladığını söyledi. Aydın “İnişten daha hızlı bir çıkış yakaladık. Hızlı koştuk biraz soluklanacağız” dedi.

Elde avuçta ne varsa  verdik, soluklanacağız

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) fevkalade başarılı bir uygulama olduğunu belirterek, “Hem bankacılık hem de reel sektöre olumlu katkıları oldu. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde farklı sektörler için farklı şekildeki uygulamalar da olabilir” dedi.

TBB’nin bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin basın toplantısında konuşan Aydın, 2017’nin ilk 7 ayında bankacılık sektörünün güçlü yanlarını kullandığını ve ülke büyümesine destek verdiğini ifade etti.

Çok hızlı toparlandık

Olağanüstü dönemlerde biraz olağandışı kararlar almanın gerekebildiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

“İş ortaklarımız ve ekonomi yönetimiyle güçlü bir koordinasyon ve iletişim içinde olduk. Belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu böylesi bir dönemde kamunun da ekonomiye dokunuşları güveni artırdı. Avrupa Birliği’nin (AB) büyüme konusunda 10 yıldır yapamadığını biz 6 ayda yaptık ve 3 çeyrekte toparlandık. Biz ‘Sektör iyidir, güçlüdür’ diyorduk. Bunun bir blöf olmadığını da göstermiş olduk. İnişten daha hızlı bir çıkış yakaladık. Yasal limitlerimizi sonuna kadar kullandık. Elde, avuçta, cepte ne varsa hepsini krediye verdik. Sektöre duyulan güveni krediye çevirdik. Büyüme en güçlü yanımız. Büyümeden asla ve kata vazgeçmemeliyiz.”

Haberin Devamı

207 milyar TL kredi

TBB Başkanı Aydın, “6 ayda çok hızlı koştuk. Şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız” diye konuştu.

Kredibil olmayan hiç kimseye KGF kefaletiyle kredi vermediklerini vurgulayan Aydın, “Zaten ticari hayatın içinde bulunan ve bu ticari işlerle edimlerini yerine getirebilecek üreticinin, tacirin, esnafın hayatını kolaylaştırdık” dedi.

Aydın, KGF’nin garanti edeceği miktarların neredeyse tamamını sektörün kullandırdığını kaydederek, “313 bin müşteriye 207 milyar lira kullandırdık” bilgisini verdi.

Mevduat faizleri % 13’e iner
Mevduat ve piyasa faizlerine ilişkin bir soru üzerine Hüseyin Aydın, bir dönem için artan kredi talebinin likiditelerini azalttığına değindi. Aydın, “Bir şey azaldığında fiyatı yükselir. Ama ‘Çok hızlı koştuk, şimdi bir nefes alma dönemi’ dedik. Bu dönemde faizler hem pasif hem aktif tarafta aşağıya yönlü hareket etmeye başladı. Her iki tarafın faizlerinin de nihai anlamda Merkez Bankası’nın en son piyasayı fonladığı miktarlara yakın bir yere, yüzde 13 seviyesine gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Ortak ATM ile 1 milyar dolar tasarruf sağlanır
TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ortak ATM kullanımı ile 1 milyar doları aşan tasarruf sağlanabileceğini söyledi. Ziraat Bankası olarak bazı bankalarla üye işyeri konusunda ortak bir çalışmaya geçebileceklerini belirten Aydın, şöyle devam etti: “Bir ATM 20 bin dolar. Sektörde 20 bin civarında ATM var. Belki fizibıl olanı 10 bin ATM’dir. Az buçuk piyasadan pay kaybetsek de, birkaç müşteri başka kardeş bankaya gitse de biz buralardaki iş tutuş biçimimizi tanzim etmeyi düşünüyoruz. 3-4 banka ATM ve POS ortaklığı yapsa yıllık 1 milyar doları geçen tasarruftan söz edilebiliyor. Belli konsolidasyonları yapmamız lazım. Ciddi gayret göstereceğiz.”

Haberin Devamı