Gazete Vatan Logo

Wall Street 2013’te yüzde 12 yükselecek

"Ekonomi yıllık bazda yüzde 1.5 oranında büyüyecek”

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, yılbaşından bu yana yüzde 12 civarında yükselen S&P 500 Endeksi’nin 2013 yılında da benzer bir performans göstereceği ve yüzde 12 daha artacağı tahmininde bulundu. Goldman Sachs’a göre mali uçurum sorunu çözülür çözülmez güven geri gelecek.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, ABD hisse senedi piyasalarının 2013’ü yükselişle kapatmasını bekliyor. CNBC’ye konuşan Goldman Sachs’ın ABD hisse senedi baş stratejisti David Kostin, yükselişin, yılın 2’nci yarısında gerçekleşmesi beklenen ekonomik toparlanmadan kaynaklanacağını öngördüklerini belirtti. Kostin, S&P 500 Endeksi’nin, bugünkü seviyesine oranla yüzde 12 artış kaydederek 2013 yılını 1.575 puanla kapatmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

“2013’e girmeye hazırlandığımız bugünlerde ekonomi, yıllık bazda yüzde 1.5 oranında büyüyecek” diyen Kostin,”Bundan tam 1 yıl sonra ise ekonominin büyüme hızı yıllık bazda yüzde 3’e ulaşacak. Bu üretimdeki açığı kapatmak ve hatta çoklu büyüme sağlamak için yeterli bir rakam” diye konuştu.

1 trilyon $’lık yatırım yolda

ABD’de ‘mali uçurum’un önüne geçilememesi durumunda, 1 Ocak 2013 itibarıyla, önemli ölçüde vergi artırımları ve harcama kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğinden endişe eden çok sayıda şirketin planladıkları yatırımlar konusunda temkinli davrandığına işaret eden Kostin, “Mali uçurum sorunu çözülür çözülmez, güven ortamı yeniden sağlanacak ve şirketler yatırımlarına yeniden hız vereceklerdir” diye konuştu. Kostin, sermaye yatırımlarının yanı sıra

Ar-Ge çalışmalarıyla birleşme ve satın alma işlemleri için 2013 yılında yapılacak harcamanın toplam

1 trilyon doları bulacağını tahmin ettiğini söyledi. Kostin, büyümenin bu yatırımlarla beslenerek hız kazanacağını da sözlerine ekledi.

Goldman Sachs tarafından yapılan açıklamada, bu yıl hisse başına 100 dolar getiri sağlaması beklenen S&P 500’ün önümüzdeki yılın ilk yarısında 107 dolar, ikinci yarısında ise 114 dolar getiri sağlamasının beklendiği ifade edildi. 2013’te hisse senetlerinin Hazine senetlerinden daha iyi bir performans sergilemesini beklediğini belirten Kostin, “10 yıllık bir süreçte hisse senedi yatırımları, tahvil yatırımlarından çok daha yii sonuç verecektir. Önümüzdeki

1 yıllık süreçte tahvillerin değer kaybettiğine şahit olacağız. Bunun nedeni ise faiz oranlarının yavaş artmakta olması” dedi. Kostin, ayrıca yatırımcılara, 2013 yılında, gelişen piyasalardaki şirketlere öncelik vermelerini önerdi.

Facebook Kasım’da % 30 yükseldi

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı Facebook, hisseleri Mayıs ayında Nasdaq’da işlem görmeye başladığından bu yana ilk kez hisse sahiplerinin yüzünü güldürdü. Facebook hisseleri, Kasım ayında en iyi performansını sergileyerek yüzde 30 değer kazandı. Böylece, hisselerin Nasdaq 100 Endeksi’nde işlem görmesi ihtimalinin de yolu açılmış oldu. Nasdaq eski Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı David Weild, “Bu şirket için çok iyi bir haber. Böyle bir adım talep artışı anlamına gelecektir” diye konuştu. Hisseleri Nasdaq’da işlem görmesine rağmen henüz Nasdaq 100 Endeksi’ne dahil edilmemiş olan Facebook’un, 12 Aralık’ta Nasdaq’tan ayrılarak New York Stock Exchange’de işlem görmeye başlayacak olan IT şirketi Infosys’in yerini alabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı