Gazete Vatan Logo

Turuncu alarm!

İşsizlik, Mart’ta % 10.6 ile 5 ayın en düşük düzeyine indi. Ancak 13.7 milyonla en fazla istihdam sağlayan hizmet sektöründe 2011’den sonra ilk kez gerileme yaşandı, sanayi de S.O.S verdi

Türkiye’de işsizlik Mart ayında yüzde 10.6 ile 5 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik bir önceki aya göre 0.6 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine oranla 0.9 puanlık artış yaşandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Mart’ta geçen yılın aynı dönemine göre 322 bin kişi artarak 3 milyon 69 bin kişi oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı Mart’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre 370 bin kişi artarak 25 milyon 953 bin kişi, istihdam oranı 0.1 puanlık azalış ile yüzde 45 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 122 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 491 bin kişi arttı. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.9 puanlık artış ile yüzde 18.6 olurken, bir önceki aya göre geriledi.

Sanayide de düşüş var

İşsizlik verilerinde sanayi ve hizmet sektörleri istihdamında görülen gerileme ürküttü. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) hazırladığı rapora göre, hizmet sektöründe 2011’den bu yana ilk kez iş kaybı yaşandı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, Mart’ta Şubat’a kıyasıyla tarım sektöründe istihdam 164 bin kişi, inşaatta 57 bin kişi artış gösterirken, hizmette 54 binlik ve sanayide 43 binlik istihdam azalışı kaydedildi.

Haberin Devamı

En çok çalışan hizmette

Tarım dışı işsizlik Mart döneminde Şubat’a göre 0.1 puan düşüşle yüzde 12.1’e indi. Bu gerileme tarım dışı işgücünün önceki döneme oranla daha hızlı düşmesinden kaynaklandı. Şubat’a kıyasla işgücü 73 bin azalırken, istihdam 40 bin düştü. Hizmet sektöründe Türkiye’de 13 milyon 672 bin kişinin çalıştığı düşünülürse, yaşanan istihdam kaybı ‘Kırmızıdan önce turuncu alarm’ olarak nitelendirildi.

Hizmet sektörü istihdamda açık ara önde yer alırken, onu 5 milyon 475 bin kişiyle tarım, 5 milyon 308 bin kişiyle sanayi ve 1 milyon 952 bin kişiyle inşaat izliyor.

İşgücüne katılım yavaşladı

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, yavaşlayan büyümenin istihdam verilerine yansıdığını belirterek, “İşsizlikte bir miktar düşüş oldu. Geçen yıla göre artış büyümedeki yavaşlamadan. Son aylardaki düşüşe bakıldığında istihdam artışları ve işgücüne katılım yavaşlamış. İşsizlik oranındaki geri gelme ekonomi iyi gittiği için değil. İşgücüne katılım eskisi kadar kuvvetli olsaydı biz bu düşüşü görmeyecektik. Sanayideki düşüş ilgi çekici çünkü sanayi üretimi artmıştı. Hizmetlerde uzun süredir ilk defa düşüş görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Büyüme üç yıldır yüzde 3 civarında. Bu dönemde belirsizlikler daha çok damgasını vuruyor. Reel sektörde de kafalar karışık, ciddi belirsizlikler var. Seçim de belirsizlik oluşturuyor. Belirsizlikler ekonomiye negatif yansıyabilir. Genç işsizlikte düşüş görülüyor ama kalıcı düşüş için yapısal reformlara ihtiyaç var. İşsizlikte en kötü geride kaldı demek için erken. Fed’in faiz artırımı 2016’ya mı kalacak, paritedeki dengelenme ihracatı pozitife çekecek mi, bu sorulara bağlı.”