Gazete Vatan Logo

Trump’ın sağlığı bozuldu

Obamacare’in alternatifi bir sağlık programı ortaya koyan ABD Başkanı Donald Trump kendi partisinin Temsilciler Meclisi’ndeki üyelerini ikna edemedi. Program, seçim vaatleri arasındaydı

Trump’ın sağlığı bozuldu

ABD Başkanı Donald Trump, Obamacare olarak bilinen sağlık harcamaları yasasının değiştirilmesi için Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan American Healt Care Act için Özgürlük Yönetim Kurulu’nu (Freedom Caucus) ikna etmeye çalışıyor.

Üyeler itiraz ediyor

Freedom Caucus üyeleri ile yapılan görüşmeler sonrasında dün Twitter üzerinden mesaj yayınlayan Trump, “Kürtaj ve aile planlaması karşıtı olan Freedom Caucus’un bu sağlık reformunu durdurmasının aile planlamasının devam etmesine imkan verecek olması bir ironi” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler, Freedom Caucus olarak bilinen muhalif üyeleri ikna edemedikleri için American Healt Care Act olarak bilinen sağlık reformunun Temsilciler Meclisi’ndeki oylamasını ertelemişlerdi. Freedom Caucus üyesi 25-30 Cumhuriyetçi sağlık reformuna itiraz ediyorlar.

Neden önemli?

Piyasalar, Trump’ın bu ilk sınavını büyük bir heyecanla izliyor. Trump’ın başkan seçilmesinin ardından ralli yaşayan hisse senedi piyasasında seçim vaadlerinin yerine getirilip getirilemeyeceği konusunda bazı tereddütler oluştu. Sağlık düzenlemesi bu tereddütlerin ortadan kalkması için ilk sınav olarak görülüyor. Şayet bu programda bir prüz yaşanırsa, Wall Street’de yaşanan yükselişin ciddi bir düzeltmeye gidebileceği konuşuluyor. Wall Street’deki yükseliş son aylarda tüm dünyada risk iştahının da yeniden artmasına neden olmuş, FED’in faiz artışına rağmen hisse senedi piyasalarında yükseliş devam etmişti.

Haberin Devamı

Dayanıklı malda tahminler aşıldı

ABD’de dayanıklı tüketim mal siparişleri piyasa tahminlerinin üzerinde artış gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, dayanıklı tüketim malı siparişleri Şubat’ta mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle yüzde 1.7 arttı. Analistlerin tahmini, siparişlerin yüzde 1.5 artış göstereceği yönündeydi.

Ulaşım hariç siparişler yüzde 0.4 arttı. Beklenti yüzde 0.7 artış olacağı yönündeydi. Savunma hariç siparişler yüzde 2.1 artış gösterdi. Hava araçları hariç savunma dışı siparişler yüzde 0.1 azaldı. Hava araçları hariç savunma dışı nakliyeler yüzde 1.0 arttı. Makine siparişleri yüzde 0.1 arttı. Öncü metal siparişleri yüzde 2.3 arttı.Fabrikasyon metalik ürün siparişleri yüzde 0.4 azaldı.

Haberin Devamı