Gazete Vatan Logo

'Taslak Su Kanunu' ve 'Taslak Taşkın Kanunu' hazırlanacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Taslak Su Kanunu ve Taslak Taşkın Kanununun hazırlanarak yasalaşması için çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.

'Taslak Su Kanunu' ve 'Taslak Taşkın Kanunu' hazırlanacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci başkanlığında dün toplanan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulunun 8'inci toplantısında alınan kararlar açıklandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; değişen iklim şartlarının oluşturduğu etkiye karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından su verimliliğine ilişkin oluşturulan tedbirlerin bütün sektörler tarafından hayata geçirilmesi önem arz ederken, her sektörde suyun verimli kullanılmasına, bütün sektörler ve bütün kurumlar tarafından destek verilecek. Havza yönetim heyetlerinin etkinliği arttırılacak, havzalarda su arzı güvenliğinin sürdürülebilir olarak sağlanması amacıyla hazırlanan Havza Ölçekli Yönetim Planlarında yer alan tedbirler sorumlu kurum ve kuruluşlarca etkin şekilde uygulanacak. 

İklim değişikliği etkilerinden biri olan taşkın riskinin afete dönüşmemesi içi hazırlanan Taşkın Yönetim Planları kapsamında yer alan altyapı yatırımlarının tamamlanması ile İl Afet Risk Azaltma Planlarında yer alan kırmızı (acil) sel-taşkın eylemlerinin ilgili kurumlarca yatırım ve finansman olarak önceliklendirilmesi yapılacak. Taşkın Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinin (TATUM) taşkın tahmini ve erken uyarı koordinasyonu açısından ulusal düzeyde tek merkez olması, merkezin personel yapısının ve sürekliliğinin korunması ve geliştirilmesi, merkez altında Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi ile Taşkın Erken Uyarı Sisteminin entegrasyon içerisinde çalışması, Haber Alma ve Yayma Sistemi ile entegrasyonu sağlanacak. Taslak Su Kanunu ve Taslak Taşkın Kanununun hazırlanarak yasalaşması için çalışmalar hızlandırılacak. Gediz Havzasında yer alan su kaynaklarının kalite ve miktar olarak korunması amacıyla hazırlanan Gediz Havzası Eylem Planı, tüm sorumlu kurum ve kuruluşların iş birliğiyle hayata geçirilecek. 6 havzada tamamlanan, 11 havzada devam eden Su Tahsis Planları, tüm havzalarda tamamlanacak. Enerji ihtiyacı yönetiminde su kaynaklarının ekosistem esaslı planlar kapsamında yönetilmesine yönelik çalışmalar başlatılacak. Arıtılmış atık suların yeniden kullanımı sağlanacak.

Haberin Devamı