Gazete Vatan Logo

TANAP’ta vana 2018’de açılıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru projesinde çalışmaların plana uygun gittiğini belirtti

TANAP’ta vana 2018’de açılıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru projesinde çalışmaların plana uygun gittiğini belirterek, “Şahdeniz 2 projesinin yüzde 93’ü, Güney Kafkas Boru Hattı’nın yüzde 85’i, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) yüzde 72’si tamamlanmış durumda. Gelecek yıl TANAP’ın faaliyete başlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bakü’de düzenlenen 24. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nda konuşan Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak Güney Gaz Koridoru’nun ilk ayağı olan Şahdeniz projesinin önemine değindi. Aliyev, şöyle konuştu:

“Şahdeniz projesi olmadan bölgesel iş birliğini düşünemeyiz. Şahdeniz projesi, enerji güvenliği konusunu çözen bir proje. Günümüzde enerji güvenliği, ulusal güvenlikle eş değer. Her şey enerji güvenliğine bağlı. Doğalgaz en ucuz ve ekolojik enerji kaynağı. Gelişmiş ülkelerin ekonomisi enerji kaynaklarıyla doğrudan bağlantılı. Azerbaycan’ın onaylanmış 2.6 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. Kendi enerji güvenliğimizi tam temin ederek, dost ve ortak ülkelerin enerji güvenliğinin çözümünde de rol alıyoruz.”

Haberin Devamı

Gerçekleştirdikleri enerji projelerinin bölgede güvenlik, istikrar ve kalkınma sağladığını vurgulayan Aliyev, “Dünya çapında bir proje olan Güney Gaz Koridoru’nun inşası başarıyla devam ettiriliyor. 40 milyar dolarlık bir proje. Şahdeniz 2 projesinin yüzde 93’ü, Güney Kafkas Boru Hattı’nın yüzde 85’i, TANAP’ın yüzde 72’si tamamlanmış durumda. Gelecek yıl TANAP’ın faaliyete başlamasını bekliyoruz. Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TAP) yüzde 42’si tamamlandı. Güney Gaz Koridoru’nda işler plana uygun devam ediyor” şeklinde konuştu.