Gazete Vatan Logo

Taksitle alışverişte şok gelişme!

Kredi kartı kullanımı ve taksitli satışların sınırlandırılması perakende satış hacmini de daralttı. Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat ayında perakende satış hacminin yüzde 1.6 daraldığını açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, gıda dışı satışlardaki daralmanın etkisiyle Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.6 azaldı. Aynı dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.5 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 2.9 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.0 azaldı.

Buna karşılık, takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.0 arttı. Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7.8, gıda dışı satışlar yüzde 7.0 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 5.8 arttı.

GIDA DIŞI SATIŞLARDA AZALMA, OTOMOTİVDE ARTIŞ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro Şubat ayında bir önceki aya göre değişmedi. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.8 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 2.0 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1.8 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 arttı. Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 16.7, gıda dışı satışlar yüzde 11.5 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 13.4 yükseldi.

Haberin Devamı