Gazete Vatan Logo

Stopaja geçiş ilgiyi patlatır!

Foreks gözünü yabancı yatırımcılara çevirdi

Foreks piyasasında Türkiye’nin yaptığı düzenlemeler ile cazibe merkezi haline geldiğini belirten GCM Menkul Değerler Genel Müdürü Alper Nergiz, “Teminatlar Takasbank’ta müşteri bazında saklanıyor. Bu başka ülkede yok. Eğer forekste beyana tabi olan vergiden stopaja geçiş olursa, foreksle ilgilenen çok sayıda yabancı yatırımcı Türkiye’de işlem yapar” dedi.

Her geçen gün hem ürün çeşidi hem yatırımcı sayısı hem de işlem hacmi artan foreks piyasası, şimdi de gözünü yabancı yatırımcılara çevirdi. Türkiye’de foreks piyasasında aylık ortalama işlem hacminin 120-125 milyar TL olduğunu hatırlatan GCM Menkul Değerler Genel Müdürü Alper Nergiz, sektörle ilgili vergi düzenlemesi olması halinde bu tutarın özellikle yabancı yatırımcıların girişiyle ciddi miktarda yükseleceğini söyledi.

Nergiz şöyle devam etti: “Şu anda foreks piyasasında elde edilen gelirler beyana tabi. Yıllık 20 bin TL’ye kadar muafiyet var. Hisse senedinde olduğu gibi forekste de stopaja geçilmesi halinde sektörde büyüme hızlanır. Yatırımcılar beyan vermeyi külfet olarak görüyor. Vergide stopaja geçiş konusunda atılacak bir adım foreksle ilgilenen yabancı yatırımcıların da Türkiye’ye yönelmesine neden olabilir. Çünkü Türkiye’de foreks piyasası denetim altında. Ayrıca yatırımcıların paraları Takasbank’ta müşteri bazında saklanıyor. Yurtdışında ise paralar kurumun hesabında duruyor. Bizdeki uygulama güven içerdiğinden yurtdışından yabancı yatırımcı gelecektir.”

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) foreks piyasası ile ilgili yaptığı düzenleme sonrasında yabancı kurumların da Türkiye’ye gelerek lisans aldığını belirten Nergiz, genç nüfusun ve ekonomideki büyümenin yabancı ilgisinin ana nedeni olduğunun altını çizdi. “Şu anda SPK’dan 21 kurum lisans almış durumda” diyen Nergiz, bu rakamın artarak devam edeceğini söyledi.

Egzotik ürünlere ilgi artıyor

Şu anda yatırımcılara 65 civarı ürün sunduklarını ifade eden Alper Nergiz, “Pariteler, emtialar, değerli madenlerle ilgili çok sayıda yatırım fırsatı sağlıyor. Son dönemde Güney Afrika Randı, Meksika Pezosu, İsrail Şekeli ve Polonya Zlotisi gibi egzotik paritelere de ilgi var. Ama Türkiye’de yatırımcılar en fazla euro/dolar ve altınla ilgili. Şu an her ne kadar kısa vadeli fiyat değişiminden para kazanmayı isteyen yatırımcılar ağırlıkta olsa da kur riskini azaltmayı hedefleyen ihracatçıların da ilgisi her geçen gün artıyor” dedi.

Apple ve Facebook’a yatırım artık kolay

Alper Nergiz, foreks piyasasında geçen yıl işlem hacminin bazı aylar 200 milyar TL’yi aştığını hatırlatarak, “Forekste ortalama hacim 120-125 milyar TL civarında. Bu tutar tüm dünya foreks piyasaları için günlük 4-5 trilyon dolar. İMKB’de hisse senedi piyasasında ise aylık hacim 40-45 milyar TL. Bizim GCM Menkul Değerler olarak aylık işlem hacmimiz ise ortalama 12-14 milyar TL. Çalışan sayımız da 100’ü aştı. 24 Nisan 2012’de izin alıp faaliyete geçtiğimiz düşünüldüğünde son 10 ayda elde ettiğimiz rakamlar oldukça iyi. Hedefimiz liderlik” dedi. Nergiz, önümüzdeki günlerde GCM müşterilerinin Apple, Facebook, Microsoft gibi yabancı şirket hisselerinin türevlerine yatırım yapabileceklerini vurguladı.

Forekste teminatınızın en fazla % 10 ile işlem yapın!

Foreks işlemlerinin yüksek kaldıraç oranı nedeniyle riskli olduğunun altını çizen Alper Nergiz, yatırımcılara teminatlarının yüzde 5’i maksimum yüzde 10’u ile işlem yapmalarını tavsiye etti. Nergiz, Türkiye’de kaldıraç oranının 1’e 100 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bu oran yurtdışında 1’e 400’ kadar çıkıyor. Biz yatırımcılara dikkatli olmalarını öneriyoruz. Örneğin, 10 bin dolar yatıran bir müşteriye en fazla bin dolarlık yatırım yapmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bin dolarla 100 bin dolarlık pozisyon alınabilir. Dolayısıyla 100 bin dolarlık bir pozisyonda yüzde 1’lik bir oynama bin dolara denk geliyor. Yani yüzde 1’lik hareketle bin dolar kazanabilir veya kaybedebilirsiniz. 10 bin doların hepsi ile pozisyon açmak çok riskli. Yatırımcılar kendilerine zararı durdurma (stop-loss) seviyeleri belirlemeli. Foreks piyasasının avantajı hem düşüşe hem de yükselişe yatırım yapabiliyorsunuz.”

Euro/dolar ikinci yarıda düşüşe geçer

Türkiye’de makro göstergelerin iyi gittiğini belirten Alper Nergiz, “Enflasyonda yüzde 5 hedefi yakalanabilir. Petrol ve emtia fiyatlarının seyri enflasyon ve cari açığı belirleyecek. Büyüme rakamlarının bu yıl yüzde 4-5 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Ekonomik göstergeler bu şekilde devam ederse not artışı da zaten gelecektir” dedi. Son günlerde hızla yükselen euro/dolar paritesiyle ilgili olarak ise Nergiz, şu tahminlerde bulundu: “Euro/dolar 1.3650’nin üzerinde kaldığı sürece hedefi 1.38 seviyesi. İlk çeyrek için euro/dolar ve altın için olumluyuz. Ancak ikinci yarıda euro/dolar paritesinde bir düşüş olabilir. ABD’deki parasal genişleme bir süre daha sürecek gibi. Dolayısıyla altında da 1.750 dolar geçilirse 1.800 dolar seviyeleri test edilir.”

Haberin Devamı