Gazete Vatan Logo

Söz sırası bankaların!

Türkiye'nin 12 bankasının sdözlü savunmaları alınacak...

Türkiye’de faaliyet gösteren 12 banka hakkında Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturmanın sözlü savunması bugün yapılacak. Rekabet Kurulu tarafından bankalara ilişkin 2 Kasım 2011’de başlatılan soruşturmada sona yaklaşıldı. Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC, ING Bank, TEB, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, Garanti Ödeme Sistemleri ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık hakkında yürütülen soruşturmada, sözlü savunma aşamasına gelindi. Söz konusu bankaların yazılı savunmaları tamamlandı. Bankaların sözlü savunmalarının alınacağı toplantı, bugün saat 10.00’da Rekabet Kurumu’nda yapılacak.

Savunma 2 gün sürecek

Sözlü savunmanın 2 gün süreceği ve toplantılara bankaların üst düzey yöneticilerinin katılacağı belirtildi. Soruşturma, teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4’üncü maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.

Rekabet Kanunu’nun 4’üncü maddesi, başta karteller olmak üzere teşebbüsler arasındaki rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu nitelikteki karar ve davranışlarını yasaklıyor. Yürütülen soruşturmaların süreleri, her bir dosyanın niteliği, ilgili teşebbüslerin süreç içerisinde kurul ile işbirliğinde bulunma dereceleri ve teşebbüslerin savunma haklarını kullanma süreleri gibi unsurlara bağlı olarak değişiyor.

Kredi kartı faizi şikayet edildi

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, soruşturma başlatılmasının ardından şunları söylemişti: “Soruşturma ‘illa bir rekabet ihlali vardır’ anlamına gelmez. Kredi kartı faizlerine ilişkin şikayetler geldi. Biz başka konularda, başka başlıklar altında da bir kısım talepleri de dikkate alarak, ön araştırma kapsamında yaptığımız çalışmayı soruşturmaya dönüştürmüş olduk. Çeşitli alt pazarlar itibarıyla, belirlenen faizler konusunda işbirliği yapılıp yapılmadığı, sürecin nasıl işlediğine dair sonuçta ön araştırma ve soruşturmadan bahsediyoruz.”

Haberin Devamı