Gazete Vatan Logo

Somalı kadınların iş modeli Suriyeliler için umut olacak

Vodafone Türkiye, KAGİDER ve Soma Belediyesi’nin hayata geçirdiği Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi, BM’de başarı hikayesi olarak anlatıldı. KAGİDER Başbakanlık bünyesindeki Göç İdaresi ile görüştü. Suriyeli mülteciler için de ilk etapta 5 ilde eğitim ve üretim merkezi kurulacak

Somalı kadınların iş modeli Suriyeliler için umut olacak

Vodafone Türkiye, KAGİDER ve Soma Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen ve 10 ayda kooperatifleşerek 370 kadına sürdürülebilir gelir kapısı sunan Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu’nun 60. Dönem Toplantısı kapsamında “Kırsal Alanda Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Güçlendirilmesi” teması altında başarı hikâyesi olarak anlatıldı.

Projenin başarısı Türkiye’deki Suriyeli mülteci kadınlar için de umut ışığı olacak. Başbakanlık bünyesindeki Göç İdaresi ile görüşen KAGİDER, eğitim ve üretim odaklı bu modelin mülteciler için 5 ilde hayata geçirilmesi konusunda anlaştı.

New York’ta düzenlenen toplantıda konuşan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, proje ile küresel bir iş modeli yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Oktar, “Bu model Suriyeli mültecilerin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’da da uygulanabilir. Soma modelini Göç İdaresi’ne anlattık. Göç İdaresi ile 5 ilde 5 merkez kurma planı var. Vodafone ortaklığımız çerçevesinde ilerlemek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hedef global olması

Soma’daki model hakkında da bilgi veren Oktar, şöyle devam etti: “Hedefimiz yıl sonunda 100 kadının aylık 500-700 TL gelir elde edebilmesi ve kendine yeten bir model olmasıydı. Kurduğumuz modelin lokal değil global olmasını istiyorduk ve bu ihtiyaçlara yanıt verecek bir iş ortağı arayışına girdik. Vodafone Türkiye, çağrımıza hemen cevap verdi. İşbirliğimiz sonucunda Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi hayata geçirildi. Birleşmiş Milletler’de örnek uygulama olarak gösterilmesi sayesinde projemizin globalleşmesi yönünde önemli bir adım atmış olduk.”

Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nin BM çatısı altında tüm ülkeler için rol model olmasının özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de şöyle konuştu:

Öğüt: Sözümüzü tuttuk

“Vodafone olarak, mobil teknolojilerin gücünü kadınların potansiyeliyle buluşturarak ülkemize lig atlatmayı amaçlıyoruz. Vakıf olarak 2009’dan bu yana sosyal sorumluluk için 27 milyon TL yatırım yaptık. 625 binden fazla kadının yararlandığı Vodafone Önce Kadın Programı kapsamında sürdürülebilir iş ve yaşam modelleri sunarak kadınları güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi projesini hayata geçirirken ‘Bu merkezi güçlendirerek büyüteceğiz, kadınlarımızın el emeği işlerini sürdürülebilir gelir yaratan bir iş modeline dönüştüreceğiz’ demiştik. Bu sözümüzü tutmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Markalar için üretiyorlar

Soma’daki modelin başka yerlerde de uygulanmasını ümit ettiklerini anlatan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel, Soma’daki kadınların birçok markaya üretim yapmaya başladıkların vurguladı. Yüksel, şöyle konuştu: “İlk siparişi 16 bin adet bardak altlığı ile Vodafone verdi. Kadınlar hayatlarında ilk kez para kazandı. Her bir altlık için 4.5 TL aldılar. Ardından English Home, Watsons, Koton için çalıştılar. Dressbest şirketi dikiş atölyesi kurdu. Kadınları eğittik ve 3 haftada aşçı kıyafeti dikebilir hale geldiler. Siparişlerin sürdürülebilir olmasını istiyoruz ama tek seferlik siparişlere de açığız. 28 Kasım’da kooperatifi de kurduk. 50 üyesi ve kasasında 60 bin TL’si var.”

Haberin Devamı

İnanılmaz yardım yaptınız

New York’ta gerçekleştirilen BM toplantısında Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark açılış konuşmalarını yaptı.Toplantıda, Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, International Trade Center Direktörü Arancha Gonzalez ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar ve Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi hakkında bilgi verdi. UNDP olarak Türkiye’de Bursa’da ve Güneydoğu Anadolu’da destek oldukları projeler olduğunun altını çizen Helen Clark, “Gaziantep’e gittim ve Suriyeli göçmenlerin kamplarını gördüm. Türk hükümeti mülteciler için inanılmaz yardım ve yatırım yaptı” diye konuştu.