Gazete Vatan Logo

Sahte ve kaçak ürünleri sanal dedektif bitirecek

Türkiye’de sahte ürün pazarı 10.6 milyar doları aştı. n11.com, sahte ürün ve marka ihlaline karşı marka koruma ajansı React ile anlaştı. Hedef platformda sahte ve kaçak ürün satışını engellemek

Sahte ve kaçak ürünleri sanal dedektif bitirecek

Doğuş Holding ile Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden SK Group ortaklığıyla geçen yıl Nisan’da faaliyete geçen n11.com; kısa sürede 11 bin kayıtlı mağazanın bulunduğu, 7 milyonun üzerinde ürünün satıldığı, 1.5 milyon üyesi olan online alışveriş platformuna dönüştü. Aralarında dev markaların da Anadolu’daki küçük bir atölyenin de bulunduğu mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasını sağlamak isteyen n11.com yönetimi, platformda satılan her parça ürünün orijinal olup olmadığını kontrol eden sistemle bir ilke imza attı. n11.com, bu konuda dünyanın en önemli “marka dedektifi” olan React Türkiye ile anlaşarak güvenli alışverişe verdiği önemi bir adım öteye taşıdı.

‘Gayretimizi tescilledik’

Dünya çapında 200’den fazla premium markayı temsil eden React, taklit ürünlerle mücadele alanında dünyanın bir numarası olarak biliniyor. Bugüne kadar ayda 300 civarı operasyonla sahte ürün takibi yapan React Türkiye, hukuki yollara başvurarak sahtekarlara karşı uyarı, baskın ve ürün imhası gibi yöntemlerle mücadelesini sürdürüyor. n11.com Güven Yönetim Merkezi Müdürü Emre Berk, bir tür ürün dedektifi olan ekiplerle çalışmanın işlerini kolaylaştırdığını, platfom genelinde bir satıcı güven ve değerlendirme süreci oluşturduklarını ve buna göre sahte ürün tespit edilmesi halinde, satışı yapan mağazanın hemen kapatılabileceğini vurguladı. Berk, “Biz birimlerimizle ürün karşılaştırması, kalite ve fiyat araştırması yapıyoruz. Bir ekibimiz sürekli platformu tarıyor, şüpheli ürün varsa bizi uyarıyor. Markalar merkezimiz vasıtasıyla taklit veya kaçak ürün karşılaştırması yapabiliyor. 50 markayı merkezimize dahil ettik. Bir adım daha ileri gittik , React Türkiye ile işbirliği yaptık . Bu anlaşma ile n11.com üzerinden tek bir sahte ya da hukuka aykırı yollarla satılan ürün bulunmaması için en üst düzeyde gösterdiğimiz gayreti tescilledik. Platformumuzda sahte ürün azdı ama en azı neredeyse hiçe indirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

İnsanların kafasındaki soru işaretlerini bitirmek istediklerini de anlatan Berk, Kaçakçılık Şubesi ile de işbirliği yaptıklarını, son olarak gıda takviye ürünlerinde kaçak ürünlerin arttığına dair iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı’na sorunlu ürünleri bildirmelerini talep ettiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Bakanlığa başvurdu

Emre Berk, “Bakanlığa listeyi verdik ve bize sorunlu markaları bildirin, onları satmayacağız dedik. Cevap bekliyoruz. Çünkü topluma karşı sorumluluğumuz var ve elimizden geleni yaptık demek istiyoruz.”

60 bin kişinin iş bulmasına engel oluyor

MİLLETLERARASI Ticaret Odası’nın aktif inisiyatiflerinden Sahtecilik ve Korsancılığın Durdurulması için İş Dünyası Eylemi’nin (BASCAP) 2013 yılında hazırlattığı “Taklit ve Korsanın Türkiye’deki Ekonomik ve Sosyal Etkileri” çalışmasına göre; ithal edilen, yerel olarak üretilen ve dijital olarak indirilen sahte, taklit ve korsan ürünlerin ekonomi içerisindeki toplam değerinin Türkiye’de 10.6 milyar dolara ulaşarak GSYH’nin yüzde 1’ini aştığı tahmin ediliyor. Yine bu çalışmaya göre, sahte, taklit ve korsanın devlete doğrudan maliyeti 2.4 milyar dolar civarında bulunuyor. Sorunun bir diğer sonucu da yaklaşık 135 bin iş kaybı ve 60 bin kişinin yeni iş bulamaması olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Apple iç çamaşırı!

REACT, n11.com’da satılan ürünleri fiyat, fotoğraf, açıklama gibi değişkenlere bağlı gelişmiş bir yazılım ile izleyerek, tespitlerde bulunabiliyor. Markalar tarafından üretilmeyen ancak marka logosu eklenerek satılan sahte ürünleri bile tespit eden sistemle yakalanan en ilginç ürünlerden biri Apple marka iç çamaşırı olmuş. Burbery’nin sahip olduğu desenleri telefon kılıfına uyarlayan kişilerin girişimlerini de ortaya çıkaran program; yalnız marka logosunu değil desen, renk gibi markaya ait diğer göstergeleri de takip edebiliyor. Orijinalliğinden emin olunamayan ürünleri satın alarak kontrol eden React Türkiye ekibi, tekstilin yanısıra kozmetik, parfüm, hatta otomobil lastiğinde bile sahte ürün bulunduğuna dikkat çekiyor.