Gazete Vatan Logo

Rüzgar nereden eserse essin biz büyüyeceğiz

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, “2017’de 1.5 milyar TL’lik yatırım yapacağız. Rüzgar nereden eserse essin % 15 büyüme hedefimize ulaşacağız” dedi

Rüzgar nereden eserse essin biz büyüyeceğiz

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu düzenlenen basın toplantısında Sanayi Grubu’nun faaliyetlerini aktardı. Sabancı Holding Sanayi Grubu 2016 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre Brisa, Kordsa, Akçansa, Temsa, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar, Çimsa ve Yünsa olmak üzere 8 sanayi şirketinde 18 bin çalışanı ile 8.3 milyar TL ciro elde etti ve 780 milyon TL net kâra ulaştı. 2017 yılında da yeni yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini belirten Hacıkamiloğlu, “2017 yılında 1.5 milyar TL’lik yatırım yapacağız. 2017 yılı için 10 milyar TL’lik toplam gelir hedeflerken, 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Oyun alanımız dünya

Gruptaki 8 şirketin 5’inin halka açık olduğunu ifade eden Hacıkamiloğlu, şöyle devam etti: “Kendimizi Türkiye’nin Sabancı’sı olarak adlandırıyoruz ama oyun alanımızı bütün dünya olarak belirledik. 12 ülkede iştiraklerimiz var. Amerika’dan Tayland’a kadar olan coğrafya üzerinde Kordsa’mızın Çimsa’mızın iştirak ettiği şirketler var. 8 şirketimizin 6’sı önemli ihracat yapıyor. 110 ülkeye ihracatımız var. 2016’da yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2016 ekonomik olarak 2015’in paralelinde bir yıl oldu. Faaliyetlerimize ihracat ağırlıklı devam ettik. 2016’yı alnımız ak başımız dik tamamladık. Bu yıl yüzde 15 büyüme hedefi koyduk. Bunu yeni yatırımlarla yapmayı planlıyoruz, Birçok ön adımı attık. Yüzde 15’i rüzgar nereden eserse essin başarmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Uçak ithalatında yerli kompozit gözetilsin

MEHMET Hacıkamiloğlu, yerli üretime yönelik korumacılık politikalarında kompozit teknolojilerin gözetilebileceğini söyledi. Hacıkamiloğlu, şöyle konuştu: “Uçak ithalatında yerli kompozit gözetilsin. Artık bu teknoloji Türkiye’de var. Airbus’tan, Boeing’den uçak alıyorken ‘İçinde bir miktar kompozit olsun, yerli üretim olsun’ demek bizim için doğru diye düşünüyorum. Biz devletten cebimize bir para koymasını beklemiyoruz, yolumuzu açsalar bize yeterli.”

Kurdaki oynama etkilemiyor

dolardaki artışın Sabancı Holding Sanayi Grubu’nu çok fazla etkilemediğini belirten Mehmet Hacıkamiloğlu, “Bizde zaten doğal bir hedge ayağı var. Bizi kurdaki oynamalar çok etkilemiyor diyebiliriz. Brisa biraz kısa kalıyor ama onu da ihracatı artırarak kapatıyoruz. İçeride sattığımızdan çok lastiği dışarıya ihraç ediyoruz” diye konuştu. Kurdaki oynaklığın 2017 planlarına etkisine ilişkin Hacıkamiloğlu, “Biz dolar tahmini yapmayı yıllar önce bıraktık. Biz dolar euro ne olursa olsun yolumuza devam edebilecek planlar ve stratejiler peşindeyiz. Dolar artarken ah vah yapmıyoruz, ihracatın çok önemli bir yol olduğunu biliyoruz. İhracatın payını artırarak dengelemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı