Gazete Vatan Logo

Öteleme sırası enerjide

BDDK Başkanı Akben, denizcilik ve turizm sektörleri için yapılan borç yapılandırması çalışmasını banka ile şirketlerden gelen talep üzerine enerji sektörüne yönelik olarak da gerçekleştirdiklerini açıkladı

Öteleme sırası enerjide

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, enerji şirketlerinin borçlarını yeniden yapılandırma taleplerini değerlendirdiklerini bildirdi. Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 4. Olağan Genel Kurulu’na katılan Akben, enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışmalarının olup olmadığına ilişkin soruyu, “Enerji tarafından böyle bir düzenleme talebi var, bunu değerlendiriyoruz, inşallah o konuda yakın zamanda düzenleme şeklinde çalışmalarımız olacak. Bu konuda her iki tarafın da benzer bir talebi söz konusu” şeklinde yanıtladı. Borçlara yönelik çalışmayı denizcilik ve turizm sektörleri için de yaptıklarını anımsatan Akben, çalışmanın bu yıl içinde netleşip netleşmeyeceğine ilişkin soruya ise “Umarım olur” cevabını verdi. Kurlarda yaşanan artış nedeniyle elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin 7 milyar doları aşan borçlarının TL cinsinden karşılıklarında önemli artışlar yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Haziran’da İstanbul’dayız

Son yaptıkları stres testinin kısa zamanda tamamlanacağını belirten Akben, Haziran başından itibaren BDDK’nın İstanbul’da faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.

Ya satış olacak ya tasfiye

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya ile ilgili sorular üzerine, TMSF’nin Banka Asya’nın satışı için görüştüğü kurumlar olduğunu, bunların bir ya da birden fazla olabileceğini belirtti. Akben, “Ay sonuna kadar satışla ilgili bir gelişme olduğu takdirde satış, satış olmadığı takdirde de bir tasfiye süreci başlayacaktır” dedi.

Son açılan yerli banka hangisi?

Akben, daha önce özel bankaların katılım bankacılığına teveccüh etmediklerine yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu: “Özel sektörün sadece katılım bankalarına değil, bankacılık alanına da ilgileri aslında biraz zayıf. Bunu da nereden görüyoruz? Türkiye’de en son açılan banka hangi banka diye baktığınızda, uzun bir süreden beri yerli sermaye tarafından bir banka kuruluşu olmadı. Kamu nasıl bu bankaları kuruyor, yerli sermayenin de bu alanda banka kurmalarını bekliyoruz.” İran’daki bankaların Türkiye’ye ilgilerinin devam ettiğini vurgulayan Akben, İran ile ticaretin şu anda bazı bankalar üzerinden sürdürüleceğini, ondan sonra banka açma niyetleri olduğundan bahsetti.

Haberin Devamı