Gazete Vatan Logo

O da 'taciz' mağduruymuş!

SGK Başkanı'nın açıklamaları medyada bomba etkisi yarattı

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, bir dönem 2 yıl mobbing mağduriyeti yaşadığını açıkladı. İlhan bu süreci ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle atlattığını söyledi.

Devletin en üst düzey kadın bürokratı olan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kendisinin de “mobbing mağduru” olduğunu açıkladı. Kamu ve özel sektörde kadın ve erkek tüm çalışanların korkulu rüyası haline gelen “mobbing” konusunda Gökalp’in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Dün bir grup basın mensubuyla sohbet eden İlhan, SGK olarak mobbing şikayetlerini incelemek üzere iki komisyonun çalıştığını anlatırken, ilginç bir açıklama da yaptı; “Çalışma hayatımda bir dönem ben de mobbing mağduru oldum. Üstelik bu süreç en az iki yıl sürdü” dedi. Bunun çok zor bir süreç olduğunu belirten Gökalp, bu süreci ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle en az zararla atlattığını söyledi. Gökalp, “Bir işyerinde yöneticinin kendine bir tehdit olarak görebileceği, daha etkin ve aktif olan çalışanlar mobbing mağdurları olmaya adaydır. Kendinde güven eksikliği olan yöneticiler, kendi koltuğuna aday olarak gördüklerine karşı bunu uygulayabiliyorlar. Bunları bildiğim için ben daha az zararla atlattım. Ancak çok kişi için psikolojik sorunlar başta olmak üzere çok büyük sorunlara yol açıyor. Bunun birçok yöntemi oluyor, işyerine, pozisyona özgü. Dışlanma olabilir, yok sayılma olabilir” diye konuştu.

Müfeşttiş gönderiyoruz

İlhan bu nedenle SGK’da bu konuya çok hassas yaklaştıklarını belirterek, Bakanlığın 170 şikayet hattına ve kendilerine yapılan başvuruları incelemek için komisyon kurduklarını anlattı. Gökalp şöyle konuştu: “Komisyon, bir mobbing uygulaması olduğuna karar verirse, konuyu ikinci ve üst düzey yöneticilerden oluşan üst komisyona taşıyor. Ben de Başkan Yardımcısı iken bu üst komisyonda görev aldım. Şimdi de bir SGK Başkan Yardımcısı mobbing inceleme komisyonunun başkanlığını yürütüyor. Komisyonda ayrıca bir psikolog ile bir hukukçu bulunuyor. Üst komisyon, önüne gelen şikayet konusunda, ilk iş olarak ilgili, yani şikayet edilen yöneticiyle iletişim kuruyor. Yöneticilerin çoğu da neyin mobbing olduğunu, neyin olmadığını bilmiyor. Çoğunlukla, şikayet edilen yönetici ile kurduğumuz bu ilk temasta konuyu çözüyoruz. Ancak çözülmeyen konular, Teftiş Kurulu’na iletiliyor. Şikayet edilen yere müfettiş gönderiliyor” dedi.

Mobbing yapanların yüzde 74’ü erkek

Yadigar Gökalp İlhan, Alo SGK 170 hattına da, binlerce mobbing şikayeti geldiğini anlatarak şöyle devam etti: “Alo SGK’ya bugüne kadar toplam 6 bin 857 kişi mobbing şikayetinde bulunuldu. Bunların 4 bin 667’si özel sektörden, 2 bin 190’ı kamudan geldi. SGK’ya yapılan mobbing başvurularına göre, şikayet edilen yöneticilerin dörtte üçü erkek. Yani mobbing yaptığı için şikayet edilen yöneticilerin yüzde 74’ü erkek, yüzde 26’sı kadın. Mobbing mağdurlarında ise kadınlar çoğunlukta. Mağdurların yüzde 45’i erkek, yüzde 55’i kadın.”

Ceza kanunlarına girmesi için uğraşıyoruz

SGK Başkanı, mobbing şikayetlerinin cezalandırılması için yasal bir düzenleme olmadığını, dolayısıyla, Alo SGK hattına gelen mobbing şikayetleri karşısında kurumun en çok yaptığının, şikayet eden kişinin bir psikologla görüşmesini sağlamak olduğunu anlattı.

Şikayet ciddi bulunsa da, yasal düzenleme olmadığı için doğrudan bir müdahalenin söz konusu olamadığını belirten İlhan, “Ancak şikayet kesinlikle kayıt altına alınıyor. Ayrıca ilgili kuruma, başka eksiklikleri olup olmadığına bakmak için iş müfettişleri de gönderiliyor” dedi.

İlhan, mobbingin ceza kanunlarına girmesi için büyük bir çaba sarfettiklerini ve partilerin kadın kolları da dahil olmak üzere bunu Meclis’e taşıyabilecek her kesimle görüştüklerini de anlattı.

Haberin Devamı