Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan dikkat çeken enflasyon açıklaması geldi. Erkan, "Sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "TL'yi güçlendireceğiz. 2024'te dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Birinci önceliklerinin dezenflasyon olduğunu vurgulayan Erkan, sistemin TL'ye dönme hızını kararlı, kademeli olarak gerçekleştireceklerini anlattı. KKM'deki düşme hızına değinen Erkan, sistemin liraya geçme hızının düşüşü etkileyeceğini aktardı.

'BELİRGİN İYİLEŞME SAĞLANANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ'

TCMB Başkanı Gaye Erkan'ın açıklamaları şu şekilde:

TCMB olarak tüm araçlarımızla parasal sıkılaştırma sürecine enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğiz. "Para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın bir seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz.

'ENFLASYON TAHMİNİMİZ DEĞİŞMEDİ'

Enflasyonda resmi olarak tahminimiz değişmedi. En son Para Politikası Kurulu metnimizde üst bant 62 olarak belirlemiştik.

Enflasyon ve kur hareketlerinin sene içinde oynaklık göstermesi, hele ki geçiş dönemlerinde bazı durumlarda yıl ortalaması ve yıl sonu üzerinden yapılan hesaplarda ciddi farklılıklar gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi, sadeleştirme sürecinde hedefimizin Türk lirasına güç kazandırmak olduğunun bir göstergesidir. Yani daha çok Türk lirasına geçişi sağlamaktır ve onun enflasyon beklentilerine daha uyumlu hale gelmesini sağlamak için atılmış bir adımdır.

Sert fiyat hareketlerinin mümkün olduğu kadar az olduğu lakin dengenin evrildiği yönünde, sağlıklı şekilde algılandığı bir süreç olarak ilerlemekte ve bunda da kararlıyız.

Türkiye'ye olan iştahın yüksek olduğunu ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcı artışını aşikar bir şekilde beklediğimizi öngörmek doğru olur."