Gazete Vatan Logo

Makro selamet varsa boynumuz kıldan ince

70’inci yaşını kutlayan Yapı Kredi’nin CEO’su Faik Açıkalın, “Ortada eğer makro selamet varsa BDDK düzenlemelerine rıza göstermek lazım. Ancak kârlılık dengesine de dikkat edelim” dedi

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, son 3 yılda bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin karlılıkta ve büyümede baskı yarattığını söyledi. Yapı Kredi’nin 70’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Açıkalın, 2011’de BDDK ve Merkez Bankası tarafından yapılan düzenlemelerin sektörün yıllık kârı üzerinde 7.6 milyar lira etkisi olduğunu, bu tutarın sektörün toplam karının yaklaşık yüzde 25’ini temsil ettiğini belirtti.

Düzenlemelerin etkisinin 2012’de hafif geçtiğini aktaran Açıkalın, 2013’te 4.5 milyar lira seviyesinde negatif etkide bulunduğunu, bunun da toplam kârın yüzde 15’ine denk geldiğini söyledi.

Kârlılık azalıyor

Bu yıl Ağustos sonunda yayımlanan ücret ve komisyon yönetmelik taslağına göre bu düzenlemenin sektörün yıllık kârı üzerinde 1.2 milyar lira etkisi olacağı tahmininde bulunan Açıkalın, “Bu tutar sektörün toplam kârının yüzde 5’ine denk” dedi.

Açıkalın, cari açığın kontrolü, ekonominin dengelenmesi ve finansal istikrarın sağlanması doğrultusunda yapılan düzenlemelerin uzun vadede bankacılık sektörünün sağlıklı büyümesi, özellikle sermayenin korunması adına olumlu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Düzenlemelerin prensibiyle mutabıkız. Ortada eğer makro selamet varsa rıza göstermek lazım. Ancak bu adımlar atılırken, özellikle daralan marjlar ve faiz dışı gelirlerin de etkisiyle kârlılık ve risk arasındaki dengeye dikkat edilmesi gerekiyor. Sektör faaliyetlerinden elde edilecek kârın öz kaynak büyümesini destekleyecek seviyede tutulması, büyümenin fonlanabilmesi açısından hayati önem arz ediyor. Bu, hem mevcut sermayenin muhafazası hem de sektöre yeni sermayenin çekilebilmesi açısından son derece önemli. Bu konuda BDDK ve Merkez Bankası ile Bankalar Birliği kanalıyla sürekli iletişim halindeyiz. Önerilerimizden bazıları zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi ve zorunlu karşılıklara faiz verilmesiydi. Ayrıca kredi kartlarında getirilen değişiklikler neticesinde her ay gerek hacim, gerekse ürün kârlılığı daralıyor.”

2015 bankacılık için 2014’ten kolay geçer

Haberin Devamı

Faik Açıkalın, 2015 yılının Türk bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem karlılık olarak 2014’ten daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini ifade etti. Gelecek yılın önemli riskleri olarak Fed’in beklenenden daha önce ve yüksek faiz artışı olasılığı, politik tansiyonda yükseliş ve jeopolitik risklerin artmasının sayılabileceğini anlatan Açıkalın, “Bizim yurt dışı fonlanabilirliğimizin probleme gireceğini düşünmüyorum. Ama maliyetler bir parça artabilir. Bu da kâr marjlarını etkiler“ dedi.

Günde 5 bin yeni müşteri

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Yapı Kredi olarak günde 5 bin tane yeni aktif müşteri kazanıyoruz. Aşağı yukarı 5 bin müşterinin 470 tanesi KOBİ. Bu yıl 1 günde 10 bin 500 müşteri kazandığımız bile olmuş. Her gün 1.500-1.600 maaş müşterisi kazanıyoruz ama yine yıl içinde bir günde 15 bin maaş müşterisi kazandığımız da oldu. Her gün 9 bine yakın kredi ürünü satıyoruz. Çalışan memnuniyetine de çok önem veriyoruz. Büyüyen banka olduğumuz için başarılı arkadaşlarımıza terfi imkanı vardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 milyon sermaye ve 17 çalışanla kuruldu

Faik Açıkalın, Yapı Kredi’nin 2. Dünya Savaşı’nın sonlarında, ekonomik faaliyetlerin durgun olduğu, yatırıma yanaşılmadığı bir dönemde 1 milyon sermaye ve 17 çalışanla kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bugün 19 milyar TL’nin üzerinde özvarlıkları, 1.000’e yakın şube, 3 bini aşkın ATM, 18 bin 500’ün üzerinde çalışan,

10 milyonun üzerinde müşteri ile 170 milyar TL’nin üzerinde aktife sahibiz. Bu bir taraftan çok yol aldığımızı gösteriyor, bir taraftan da sağlam temeller üzerinde ileriye dönük olarak ümidimizi artırıyor.”