Gazete Vatan Logo

İstanbul’a 50 km’lik yeşil yol

İstanbul’da yeşil alan miktarını artırmak için ‘Yeşil Yol’ projesi önerildi. Küçükçekmece ile Pendik arasında 50 km uzunluğunda planlanan yol hayata geçerse 50 bin konut dönüşecek.

İstanbul’a 50 km’lik yeşil yol

İstanbul’da aktif yeşil alan miktarını artırmak için ‘Yeşil Yol’ projesi önerildi. Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Yol’ projesiyle, TEM ve E-5 arasında 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yeşil alan açılması hedefleniyor.

Küçükçekmece ile Pendik arasındaki 17 ilçeyi birbirine bağlayacak Yeşil Yol, yaklaşık 10 milyon metrekare alanda 5 milyon metrekare yeşil alan yaratacak. Güzergah üzerinde yer alan 16 bin yapı yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak bu yeşil alan oluşturulacak.

56 bin konutun yıkılmasıyla oluşacak alanın yarısı yeşil alan, diğer yarısı yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imarla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak.

Vizyon Atölyesi, yolun hayata geçmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 17 ilçe belediyesi ile görüşecek. Projehayata geçerse, İstanbul’daki 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenecek.

Haberin Devamı

İstanbul’da şu anda 100 bin hektar yapılaşma alanı bulunurken, yalnızca 2 bin hektarlık aktif yeşil alan var. İstanbul’da bir metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyeti de 1.300 dolara kadar çıkıyor.