Gazete Vatan Logo

Güçlü büyümeye devam

Merkez Bankası, teşvik ve önlemlerin etkisiyle güçlü büyümenin görüldüğünü belirterek, “İkinci çeyrekten itibaren şirketlerin kârlılıkları arttı ve bilançolar sağlamlığını korudu. Bankacılık da şoklara karşı güçlü” değerlendirmesini yaptı

Güçlü büyümeye devam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) Türkiye ekonomisine ilişkin güçlü büyüme vurgusu geldi. TCMB, Kasım ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Raporda, küresel ekonomideki toparlanmanın devam ettiği belirtilerek, şu noktaların altı çizildi:

“2017’de tedbir ve teşviklerin de etkisiyle iktisadi faaliyet güçlü seyrini sürdürmüştür. Güçlü büyümenin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinden itibaren firma kârlılıkları artmış, likidite göstergeleri toparlanmış ve bilançolar sağlamlığını korudu.” Raporda; iktisadi faaliyetteki canlanma, güçlü TL kredi büyümesi ve tahsilatlardaki olumlu seyir sonucunda sektörün aktif kalitesindeki sağlıklı görünümün korunduğu kaydedilerek, “Bankaların likidite pozisyonları güçlü yapısını sürdürüyor. Kârlılık gelişimi sektörün öz kaynaklarını ve sermaye yeterliliğini destekliyor. Bankacılığın güçlü sermaye tabanı, istikrarlı aktif kalitesi ve yeterli likit varlık düzeyi sayesinde söz konusu risklere karşı dayanıklılığını sürdüreceği değerlendiriliyor” ifadesine yer verildi. Raporda, bankacılık sektörünün olası şoklara karşı güçlü likidite pozisyonunu koruduğu, bankaların TCMB’de Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında bulundurduğu altın ve döviz cinsi likit varlıklarının son dönemde arttığı belirtildi.

Haberin Devamı

Raporda, kredi büyümesine karşın, güçlü seyreden mevduat artışının, bankalara likidite pozisyonlarını koruyucu ek imkan sunduğu ifade edildi.