Gazete Vatan Logo

Fikirtepe’ye ‘özel’ çözüm

Fikirtepe’de sorunlu alanlarda bakanlığın devreye girmesinin ardından özel sektör de harekete geçti. Teknik Yapı, sorunlu yerleri bitirmeye aday olduğunu açıkladı.

Fikirtepe’ye ‘özel’ çözüm

İstanbul’da kentsel dönüşümün pilot bölgelerinden olan ve 4 yıldır sorunlarla boğuşan Fikirtepe’de inşaat çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorunlu adalara müdahalesi sonrası hızlanırken, özel sektör de elini taşın altına koymaya hazır olduğunu açıkladı. Şu anda 57 yapı adasından 35’inde inşaat çalışmalarının başladığı Fikirtepe’de 15 adada sorun yaşanıyor. Fikirtepe’de 5 adada dönüşüm yapan Teknik Yapı, kamunun desteğinin yanında özel sektör olarak sorunlu adalardaki projeleri bitirmeye aday olduklarını duyurdu.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Biz ve güçlü firmalar Fikirtepe’de ne kadar alan varsa hepsini yapmaya hazırız. Bir adada başka müteahhitler imza toplamışsa o alana girmeyiz ancak imzaların hiç toplanmadığı yerde ya da yüzde 20’yi geçmeyen alanlarda hak sahipleri bizi istiyorlarsa biz de talibiz. Hak sahipleri kamuyu tercih edebileceği gibi özel sektör olarak bizi de seçebilir” diye konuştu.

Hedef bu yıl bitirmek

Fikirtepe’de bakanlığın direksiyona geçtiğini söyleyen Nazmi Durbakayım, “Fikirtepe biraz yamalı bohça gibi başladı ama sonu iyi oluyor. Biraz deney tahtası gibi oldu, alınan derslerle yol haritası çizildi” dedi. Hedeflerinin Fikirtepe’de ne kadar atıl kalmış ada varsa onların bu yılın sonuna kalmadan başlamasını sağlamak ya da başalayacak duruma getirmek olduğunu ifade eden Durbakayım, şöyle devam etti: “Fikirtepe’de 2 sene kaybedildi. Bunun sebebi de hacmini düşünmeden Fikirtepe’ye giren firmalar oldu. Bir nevi ‘çantacı’ diye tabir ettiğimiz bir çok firma bir çok

Haberin Devamı

adaya girdi. 3 kişiyle 5 kişiyle belirli sözleşmeler yaptılar. Bu adalar benim dediler. Diğer prensipli firmalar buraya girmedi sonuçta uzamasının sebebi de bu oldu.”

İki ada ile daha görüşüyor

TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da Fikirtepe’deki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Fikirtepe’de 5 adada faaliyet gösterdiklerini, bölgede yaklaşık 4 bin konut inşa edeceklerini belirten Umut Durbakayım, “Concord projemizde ilk teslimleri yaptık, 100 daire teslim edildi. Concord B adasında inşaatlarımız sürüyor. Uplife Kadıköy projesine başlayacağız, bir adaya daha başlarız. Fikirtepe’de iki ada ile daha görüşüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yeni projeler geliyor

UMUT Durbakayım, Teknik Yapı’nın şu anda 3 bin konutun inşasının sürdürdüğünü belirterek, 2017’de yeni projelere başlayacaklarını açıkladı. Durbakayım, “2017’de toplam büyüklüğü 4.5 milyar civarında 12 proje yapmayı planlıyoruz. Söz konusu projelerin 10’u ile sözleşme imzalanmış olup 2 tanesi imza aşamasında. Bu projelerin 1’i Maltepe, 2’si Kartal, 3’ü Kadıköy Bağdat Caddesi, 5’i Fikirtepe, 1’i Etiler’de yer alıyor” diye konuştu.

Kâr değil ‘ar’ yılı

NAZMİ Durbakayım, 2016’nın kâr yılı değil ‘ar’ yılı olduğunu belirterek, “Son bir kaç yıl ‘ar’ yılı oldu. İnşaat şirketleri için hedef, ne kadar kâr edeceği değil, projesini sağlıklı bitirip markasını korumak ve devam ettirmekti” dedi.