Gazete Vatan Logo

FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Gözler Powell'ın açıklamalarında!

Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararına çevrildi. Ülke ekonomilerinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken merkez bankalarının faiz kararları gündemde olacak. Faiz kararına ilişkin Goldman Sachs ekonomistleri 2023 mart ayına kadar olan süreç için faiz tahmininde bulundu. Peki, FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne olur? FED faiz arttırır mı? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte detaylar…

FED toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne olur? FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Gözler Powell'ın açıklamalarında!

ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı piyasaların gündeminde yer alıyor. Beklentiler, arttırım olacağı yönünde ağırlık kazanırken, piyasalarda da dalgalı seyir devam ediyor. Küresel ekonomiye ilişkin uyarılar, resesyon endişeleri, bilançolar tedirginlik yaratırken, merkez bankalarının faiz kararları için gözler toplantı tarihlerine çevrildi. FED’in faiz arttırımına ilişkin ABD'de, Goldman Sachs analistleri tahminde bulundu.

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

Goldman Sachs ekonomistleri 2023 yılı Mart ayına kadar Fed'in Faiz oranını bir önceki tahminlerinden daha yukarı olarak yüzde 5'e çıkabileceğini tahmin etti. Goldman Sachs CEO'su David Solomon, geçen hafta fiyatlama ve tüketim davranışlarında gerçek bir değişiklik görülmemesi durumunda Fed'in federal fon faizini yüzde 4,50-4,75 seviyesine kadar yükseltebileceğini söylemişti.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FED toplantısı 1-2 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Faiz kararı 2 Kasım Çarşamba günü saat 21.00’de açıklanacak. Powell, FED'in faiz kararını açıklayacak. Powell'ın açıklamasında aralık ayında yapılacak yılın son faiz toplantısına ilişkin ipuçları aranacak. FED'in aralık ayı toplantısı 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak.

Haberin Devamı

 FED FAİZ ARTIRIR MI?

Powell, FED’in son faiz kararı karar sonrası yaptığı açıklamada faiz artırım hızının verilere bağlı olacağını söylemişti. Son verilere bakıldığında FED’in yüksek oranlı faiz artışlarının sürdüreceği anlamına geliyor. Enflasyonist baskı sürerken ekonomistler de ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentileri güçlendirdiğini belirtiyor.

Fed’in faiz artırımı politikasını belirleyen en önemli göstergeler olduğu için piyasalar istihdam ve enflasyon verilerini yakından takip etmeyi sürdürüyor. Ancak her iki göstere de güçlü bir tablo ortaya koyarak ABD’de politika faizinin artmaya devam edeceğine işaret ediyor. Fed faiz artırımlarında hız kesme sinyali verene kadar piyasalarda volatilitenin devam etmesi bekleniyor.