Gazete Vatan Logo

Devletten yatırımcıya anahtar teslim fabrika

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelere kolaylık sağlamak için anahtar teslim fabrika binası vereceklerini açıkladı. Ağbal, “İşletmeler makinelerini, teçhizatlarını fabrikaya koyup işe başlayabilecek. Sadece sembolik kira alacağız” dedi

Devletten yatırımcıya anahtar teslim fabrika

Maliye Bakanı Naci Ağbal, özellikle orta ölçekli üretim, imalat işletmelerine mekan oluşturacaklarını belirterek, “Hem hazır bir mekan olması bakımından işletmelerimiz için kolaylık olacak hem de sembolik denilebilecek kira fiyatıyla vereceğimiz için maliyetleri de aşağıya çekecek” dedi.

Ağbal, seçim beyannamesinde yatırımcılara anahtar teslim fabrika binaları sözü verdiklerini belirterek, Hükümet Eylem Planı’na da koydukları bu vaade ilişkin çalışmalara başladıklarını vurguladı.

10 yıl kiralama imkanı

Ağbal, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu çalışmanın koordinasyonunu üstlendi. Bakanlık ikincil mevzuat hazırlayacak, o da Yüksek Planlama Kurulu kararı ile uygulamaya girecek. Buna göre, biz uygulamayı İl Özel İdareleri üzerinden yapacağız. İl Özel İdarelerimiz belirli sayıda, 5’den az olmamak üzere yatırımcılardan talep toplayacak, bu talepleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletecek” diye konuştu. Daha az gelişmiş bölgeler ve iller bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Çoğu zaman yatırımcı, ‘Bana bir kapalı alan verseniz ben makinemi, ekipmanımı alıp gelir, orada şu kadar insana iş ve aş veririm’ diyor. Biz de bunu gördüğümüz için valiliklerimiz bu çerçevede bakanlıktan aldığı kaynakla talebe dayalı bu alanı oluşturacaklar. 5 veya 10 yıl olabilir yatırımcıların taleplerine bağlı olarak buraları kiraya vereceğiz.”

Fabrikaları OSB olan illerde bu alanlar içinde inşa etmenin öncelikleri arasında olduğunu belirten Naci Ağbal, “Bu şekilde yeri olmayan illerde uygun arsalarda yapacağız” diye konuştu.

Elektrik, gaz ve su karşılanabilir

Ellerinde kurulacak tesisler için ayrılmış bütçe kaynağı olduğunu vurgulayan Naci Ağbal, şunları kaydetti: “Bu sadece 1 yıl için ayrılmış kaynak değil, eğer uygulamanın başarılı olduğunu görürsek ki inşallah başarılı olacak, biz buna devam edeceğiz. Oluşturacağımız alanlarda elektrik, su, doğalgaz ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da gereken ön hazırlıkları yapacağız.”