Gazete Vatan Logo

‘Çılgın Projeler’e çevre ayarı!

Büyük projelerin ‘Çevre Etki Değerlendirme’ kurallarına takılması üzerine ÇED muafiyeti getirdi.

Yeni yönetmeliğe göre, nükleer santral, 3. köprü, tüm baraj ve santral projeleri artık çevreci olmak zorunda değil

Hükümetin ihalesine çıktığı ya da yapımını planladığı büyük ölçekli ‘Çılgın Projeler”in önündeki Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) engeli kalktı. Böylece 3. Köprü, Akkuyu Nükleer Santrali, Gebze Orhangazi İzmir İstanbul Otoyolu Projesi, Ilısu Barajı ve tüm HES ve Termik Santral projelerinde artık ÇED engeli olmayacak. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle, Danıştay’ın, ÇED mevzuatına uymayan projelerle ilgili durdurma ya da iptal kararları da by-pass ediliyor. Danıştay’ın özellikle geçtiğimiz Pazartesi günü tebliğ ettiği, İstanbul İzmir Otoyol Projesi’yle ilgili aldığı iptal kararı da acilen by-pass edilmiş oldu. Büyük projelerin çevre etki değerlendirme kurallarına uyması, yatırımcılar için maliyet artırıcı bir unsur olarak görülüyor. Bunun için yatırımcılar ÇED sürecinden muaf olmak amacıyla hükümete baskı yapıyordu.

Planlanmış olması yeter

Bugüne kadar başta Gebze Orhangazi İzmir İstanbul Otoyolu Projesiyle ilgili Danıştay’ın iptal kararı vermesine neden olan başvuruların sahibi Çevre Mühendisleri Odası, dün yapılan değişikliği ‘korkutucu bir gelişme’ olarak yorumladı.

Oda Başkanı Baran Bozoğlu, durumu şöyle değerlendirdi:

“Bu düzenleme, projelerin ÇED sürecine takılmamaları için, yapımına başlanmasını bile zorunlu tutmuyor, sadece planlanmış olması halinde bile ÇED sürecinden muaf tutulmaları sağlanıyor. Hükümet Danıştay’ın ÇED raporuyla ilgili mevzuata uymayan projelerle ilgili durdurma ya da iptal kararlarını da by-pas ediyor.



3. Köprü, Nükleer Santral ve diğer projeler ÇED’den muaf olacak. HES’ler ve Termik Santrallere de tam bir muafiyet getirildi. Şimdi artık bu değişiklikle, tüm alt yapı ve üst yapı

tesisleri muafiyet kapsamına alınmış oldu. Yapılacak projelerde çevreye, doğaya, halk sağlığına dair oluşacak olumsuzluklar değerlendirilmeyecek, Düzenlemenin iptali için tekrar dava açıyoruz.”

Haberin Devamı