Gazete Vatan Logo

Canan Karatay yedi Kümeli ‘yemeyin’ dedi

Prof. Dr. Karatay’ı da dolandıranlara karşı bilinçlendirme amacıyla BKM’nin diyetisyen Taylan Kümeli’nin katılımıyla başlattığı ‘Bunları yemeyin’ kampanyasında kart kullanıcıları, ‘Tebrikler, kazandınız’ SMS’leri ve polis, savcı izlenimi veren telefonları yememeleri konusunda uyarılıyor

Canan Karatay yedi Kümeli ‘yemeyin’ dedi

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) kart kullanıcılarını farklı ikna yöntemleri kullanarak dolandıran kişilere karşı bilinçlendirmek amacıyla başlattığı “Bunları yemeyin!” kampanyası büyük ilgi görüyor. Sosyal mühendislik yöntemleri ile geliştirilen dolandırıcılık olaylarına karşı tebessüm ettiren bir iletişim yolu kullanarak diyetisyen Taylan Kümeli’nin “Bunları yemeyin!” dediği kampanya ile amaç, kart kullanıcılarını dolandırıcılık yöntemlerine karşı bilinçlendirerek, SMS’le gelen şifreler ile kart bilgilerini başkaları ile paylaşmalarını engellemek.

Tuzum olsun

Kampanyada, kart kullanıcıları, en yaygın dolandırıcılık yöntemleri olan ‘tebrikler, kazandınız’ SMS’leri ve dolandırıcıların polis, savcı, jandarma, bankacı, sigortacı tadı verdiği telefon aramalarını” yememeleri konusunda uyarılıyor. Telefonla dolandırılan isimlerden biri de yazdığı diyet kitapları ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay olmuştu. Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan şüpheliler Canan Karatay’a bankadan çektirdikleri 50 bin dolar ve 10 bin lirasını almıştı. Kampanyanın yüzü olarak seçilen diyetisyen Taylan Kümeli, bireylerin bilinçlendirilmesinde çorbada tuzunun olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Nasıl dolandırıldım anlayamadım’

Ekim 2013’de telefonla dolandırıcılığın kurbanı olan Canan Karatay, dolandırıldığını ancak kendisini arayan gerçek polislerden öğrendi. Karatay, “Nasıl dolandırıldım anlayamadım. İnsanı telefonda adeta hipnotize ediyorlar. Ne derlerse yapıyorsunuz. Devletle birlikte gizli bir operasyonun içinde olmak da beni heyecanlandırdı. Dolandırıldığım hiç aklıma gelmedi” demişti.

10 binde 1

BKM Genel Müdür Soner Canko, Türkiye’nin dolandırıcılık oranlarının çok düşük olduğuna dikkati çekerek, “BKM verilerine göre 2015 yılında kartlı ödemeler sektöründe her 10 bin TL’lik harcamaya karşı sadece 1.1 TL’lik dolandırıcılık yaşanmıştır. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bu tutarın 6-7 katı, ABD’de ise 11-12 katı dolandırıcılık yaşanmaktadır” dedi. Banka ve kredi kartı dolandırıcılığıyla ilgili mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu vurgulayan Canko, “En güvenli ülkelerden biriyiz ama mücadeleye devam etmeliyiz. Vakalar sürekli şekil ve taktik değiştirerek hayatımızda olmaya devam edecek. Dolandırıcılıkla ilgili mücadelede teknoloji anlamında çok ilerideyiz ancak kart kullanıcılarını bilinçlendirmede gidecek yolumuz var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı