Gazete Vatan Logo

2015’te ‘tarih’ yazdı

CarrefourSa; Genel Müdür Mehmet Nane’nin deyimiyle 2015’te ‘tarih’ yazdı. Nane, 333 mağaza ile başladıkları yılı 792 mağazayla kapadıklarını, istihdamı 8 binden 13 bine çıkardıklarını ve 150 milyon müşteriye fatura kestiklerini söyledi. Şirketin 4 milyar liralık ciro hedefi de tutacak

2015’te ‘tarih’ yazdı

CarrefourSa, 2015 yılını şirket tarihinin en iyi sonuçlarıyla kapatıyor. Bu yılın şirket tarihine “unutulmayacak bir yıl” olarak girdiğini kaydeden Nane, 333 mağaza ile başladıkları yılı 792 mağaza ile kapadıklarını söyledi. İstihdamlarını 8 binden 13 bine çıkardıklarını kaydeden Nane, 150 milyon müşteriye fatura kestiklerini ve 800 milyon adet ürün alıp sattıklarını söyledi. Nane, şöyle devam etti:

Seçimler ve terör nedeniyle tüketici eğilimlerinde değişim oldu. Tüketiciler stoklu alışverişten vazgeçip sepeti küçülttü. Buna rağmen biz bu yıl krizi fırsata çevirdik. Kiler, İsmar ve Antalyalı 1E1 marketlerini satın aldık. Bu yıl 456 mağaza aldık ve açtık. 456 mağazanın 250’si satın almalardan geldi. Son 10 yılda 155 bin metrekare mağaza açmışız, sadece bu yıl 278 bin metrekareye ulaştık. Bu yıl 4 milyar TL hedef koyduk ve buna ulaşacağız. Sabancı Holding’in gücünü, Carrefour’un know how’ını arkamıza alarak zor yılı fırsata çevirdik.”

Krizde stok yapılmıyor

Belirsizlik dönemlerinde tüketicilerin satın alma eğilimlerinin azaldığını dile getiren Mehmet Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Türk halkı alışveriş yaparken stoklu yaşamayı tercih ediyor. Örneğin; 8 kg yağ, 48’li tuvalet kağıdı 24’lü içecek kolisi alıyor. Ancak siyasi veya ekonomik bir belirsizlik anında stoklu yaşamdan vazgeçiyor. 8 kg yağ yerine 2 kg yağ alıyor. Nakit parayı elinde tutma ihtiyacı hissediyor. Mayıs ayından beri alışveriş sepetinin yüzde 10 küçüldüğü gözleniyor ancak market girişleri artıyor. Aslında tüketici marketten daha az alıyor ama daha sık gelmeye başlıyor. Kasım ve Aralık ayında küçük de olsa bir kıpırdanma söz konusu.”

Star Wars ürünleri kapış kapış

LİSANSLI Star Wars ürünlerinin satış haklarını da elinde bulundurduklarını anlatan Mehmet Nane, “Ürünler kapış kapış gidiyor. Bu ürünlerin fiyatları 30 lira ile 600 lira arasında değişiyor. Ürünleri alanların yaş ortalaması yüksek. Çocuklar da aile büyüklerinden etkilenip alıyor. Şimdiye kadar satışlardan çok memnunuz” diye konuştu. Milli Takım’ın Euro 2016’da mücadele edecek olmasının kendileri için önemli olduğuna da değinen Nane, “Milli Takım’ın ana sponsorluğunu üstlendik. Turnuvanın Fransa’da düzenlenecek olması da bizim için çok önemli. Önümüzdeki dönemde yeni reklam kampanyalarına başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Asgari ücret artışı doğru ama maliyeti de gözetilsin

Mağaza sayılarının artmasıyla istihdamın da arttığını anlatan Mehmet Nane, 8 bin olan çalışan sayısını 13 bine çıkardıklarını anlattı. Asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılmasına ilişkin çalışmaları da değerlendiren Nane, şöyle devam etti: “Gıda perakendesinde işçilik maliyeti yüzde 45-50 arasında değişiyor. Özünde asgari ücret artışı çok doğru. Dar gelirlinin seviyesini yukarı çeker. Ama şirketlerin bu maliyeti kaldırıp kaldıramayacağının gözetilmesi lazım. Vergi ve SGK oranları ayarlanarak kompanse edilmeli. Bizim temizlik, yemek, güvenlik, nakliyat gibi asgari ücret bazlı aldığımız hizmetler var. Burada da maliyet artacak. Asgari ücret artınca 1.300-1.400 lira alanın da maaşını artıracaksın. Bu da başka bir etken. Sonuçta SGK tavanı üzerinden daha fazla prim ödeyeceğiz. Bu da maliyeti etkiler.”

Haberin Devamı

Fiyatı düşürdü kestane satışı 10 kat arttı

KIŞ aylarının gelmesiyle bazı ürünlerde özel indirim kampanyaları düzenlediklerini belirten Mehmet Nane, “Kestane fiyatı 15 liraydı. Kampanya yaptık ve 9.90’a indirdik. Satışlar 10 kat arttı. Bir ara uçan ıhlamur fiyatları da normal seviyelerine geldi” diye konuştu.