Gazete Vatan Logo

200 bin işçi masada kaldı!

Bakan Çelik işçilerin isteğine olumsuz yanıt verdi

Kamudaki 200 bin işçi için kurulan toplu iş sözleşmeleri masasında hükümet yüzde 4+3 önerdi. Yüzde 10 talep eden işçinin yüzü asıldı.

TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçi için sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında dün gerçekleştirilen toplantıya Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türk-İşGenel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tarım-İş Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç, Sağlık-İş Genel Başkanı Hasan Öztürk, Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar ile Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir katıldı.

Hükümet’in önerisi ne?

Toplantıda, hükümet kamu sözleşmelerine ilişkin teklifini verdi. 1.800 TL’nin altındaki ücretler için 150 TL iyileştirme; birinci altı ay için yüzde 4, ikinci altı ay için yüzde 3 ücret zammı ve sosyal yardımlar için de ücret zammı oranında artış içeren hükümet teklifi Türk-İş tarafından kabul edilmedi.

Görüşmeler 19 Temmuz 2013 tarihinde devam edecek. Söz konusu görüşmede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yeni bir teklifle gelmesi bekleniyor.

İşçiler ne istiyor ?

En düşük işçi maaşının 1.800 lira olmasını isteyen Türk-İş, işçilere birinci 6 ay için yüzde 10; 2, 3 ve 4. altı aylık dönemlerde ise “enflasyon+2 puan” zam verilmesini talep ediyor.

Türk-İş’e bağlı 20 sendikanın katılımıyla oluşturulan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmeleri müzakerelerinde hükümetten istenecek zam oranlarını belirledi.

Memurun talep listesinde kadro da var ikramiye de

Memur sendikaları, 1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri için taleplerini hazırladı.

1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde memur sendikaları, hizmet kollarına ilişkin taleplerini komisyona sunacak.

Memur sendikaları, hükümetle ikinci kez yapacakları toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde hizmet kollarına ilişkin taleplerini hazırladı. Sendikaların talepleri, hizmet kollarının özelliklerine göre çeşitlilik gösterdiği gibi birçok ortak talep de bulunuyor.

Toplu sözleşme görüşmelerinde ‘’yetkili sendika’’ olarak hükümete taleplerini iletecek Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmelere 1 hafta kala resmi taleplerini Devlet Personel Başkanlığına ileteceklerini söyledi. Genel üye sayısı olarak Memur-Sen’in 707 bin, Kamu-Sen’in 440 bin ve KESK’in de 237 bin üyeye sahip olduğunu bildiren Gündoğdu, Memur-Sen’in bazı taleplerini ise şöyle sıraladı:

İşte o talepler

- Toplu sözleşme ikramiyesi verilmeli.

- 4/C’liler özlük, mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapılarak kadroya geçirilmeli.

- Başta öğretmen ve öğretim elemanları olmak üzere 666 sayılı KHK kaynaklı mağduriyetler giderilmeli.

- Aile yardımından emekliler de yararlandırılmalı.

- Maaş ve ücret kalemlerinin tamamı emekli maaşına yansıtılmalı.

- Fiilen gerçekleşen özgürlüğün hukuken de temini için, darbe ürünü antidemokratik kılık-kıyafet yönetmeliği kaldırılmalı.

- Demokrasi için siyaset, emek için grev yasağı kaldırılmalı.

- Kamu görevlilerinin üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla oranlar düşürülmeli veya matrahlar arttırılmalı.

- Emekli ikramiyesinin ödenmesindeki 30 yıllık süre sınırı kaldırılmalı.

- Kalkınmada öncelikli bölgelerde ve personel istihdamında zorluk çekilen hizmet alanlarında görev yapan kamu görevlilerine, ilave tazminat, ek ödeme ve özel hizmet tazminatı gibi ödemeler yapılmalı.

- Fazla mesai ücretinin ödenmemesi veya sınırlı ödenmesini öngören düzenlemeler kaldırılmalı.

Taşeron işçi yasası sonbahara kaldı

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bu yıl işsizlikle ilgili bir sürpriz yaşamayacağız. İşsizlik beklentilerimiz çerçevesinde gerçekleşecek. Yüzde 8’ler civarında olacak” dedi. Bakan Çelik, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindekileri Bakanlık toplantı salonunda kabul etti. Çelik, Ağustos’ta 2 milyon memurun toplu sözleşmesiyle ilgili memur sendikalarıyla bir araya geleceklerini hatırlattı. Bu yaz mevsiminin toplu iş sözleşmesiyle geçeceğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

Bayrama kalmasın

“Bayrama toplu iş görüşmesi sorunu çözmüş olarak girmek istiyoruz. Onlar tekliflerini sundu, biz bu teklifler üzerinde değerlendirme yapıp tekliflerimizi sunacağız. Hak-İş’in de bu süreçte teklifleri olacak. Onları da değerlendirmeye alacağız. Umarım 200 bin işçimizi kapsayan bu toplu sözleşme huzur içinde sonuçlanır.”

Çalışma hayatıyla ilgili pekçok sorunun olduğunu ve bunlarda önemli mesafeler alındığını ifade eden Çelik, sorunların bir kısmının TBMM tatile girmeden çözüme kavuştuğunu, diğer kısmının ise yeni yasama döneminde ele alınacağını kaydetti. Yapılan düzenlemeyle 100 bin sözleşmeli personelin kamuda kadroya geçirildiğini anımsatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“Bugün önemli problem, alt işverenin yanında çalışan taşeron işçileriyle ilgili önemli bir sorun yaşadığımızı gerek sendikalar gerek biz ifade ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır ben birçok toplantı yaptım. Tarafların görüşlerinin keskin olduğunu belirtmek istiyorum. İşverenin, alt işveren çalışanlara bakışında ve haklarıyla ilgili farklı değerlendirmeler var. Sendikalar arasında da farklı değerlendirmeler söz konusu. Bunların arasını bulma konusunda büyük bir gayretimiz oluyor. Tabii bir de taşeron işçiler var. Onlarla da temas halindeyiz.”

Başbakan ile görüştük

Başbakan ile konuyu görüştüklerini de belirten Çelik, “Nihai çalışmayı yapıp bu yaz döneminde birlikte değerlendirmemiz gerektiği konusunda bizi talimatlandırdılar. Biz de inşallah alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemelerle ilgili taraflarla, sendikalarla orta yolu bulma gayreti içerisinde olacağız. Hem uzlaşma arayacağız hem de sıkıntıların çözümünü bulacağız. Yeni yasama dönemiyle birlikte yani bu alandaki düzenlemeleri Ekim, Kasım ayı gibi sonuçlandırma hedefindeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı