Gazete Vatan Logo

10 bin IQ’luk robot CEO’lar yönetecek

Her alanda olduğu gibi perakende sektöründe de dijital dönüşüm çağı yaşanıyor. Fütüristler Derneği’nden Murat Şahin’e göre, 2020 yılından itibaren drone ile uzaktan alışverişe 2030 yılından itibaren de robot CEO’larla çalışacağımız bir iş yaşamına hazırlıklı olmamız gerekiyor

10 bin IQ’luk robot CEO’lar yönetecek

5 bini aşkın satış noktasında 135 bin kişilik istihdam ve 70 milyar TL’lik katma değer yaratan Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), ‘Perakende Teknolojileri Konferansı’nın dördüncüsünü 500’e yakın üst düzey yönetici ve teknoloji girişimcisinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Perakende sektöründe geleceğe yön veren teknolojik gelişmelerin ele alındığı konferansta Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Murat Şahin’in ‘Bildiğiniz Her Şeyin Değiştiği Bir Yaşama Hazır Mısınız?’ sorusunu sorduğu konuşması oldukça dikkat çekiciydi. Teknolojinin insanların yerini aldığında neler olabileceğini masaya yatıran Şahin, sentetik biyoloji pazarının 80 milyar doları bulduğunu söyledi. Yapılan çalışmalarla 2030 yılında şirketlerde CEO olabilecek robotlardan, şarkıcı ve senaryo yazan robotlara kadar çevremizdeki birçok işi robotların üstlenebileceğini anlatan Şahin, IQ’su 10 bin olan robotlara hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtti. Şahin, 2020 yılında da 4 km’ye kadar tüm teslimatların insanlar yerine dronelar tarafından yapılacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Ürün öneri motoru’ (V3) adlı yeni mobil uygulamalarını tanıtan Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, müşterilerin artık deneyime daha çok önem verdiğini söyledi. Demiroğlu, “Müşteri, sonsuz ürün bilgisi, anlık bilgilendirmeler, alışveriş ve teslimatta çeşitlilik istiyor. Marka bağımlılığı olmayan bir nesil. Marka tercihlerinde sadece para ile değil, sosyal sermayeleri ve vakitleri ile de tercihlerini kullanıyorlar” dedi. Yeni uygulamaları ‘V3’ü hakkında bilgi veren Demiroğlu, müşterilerin doğum tarihi ve geçmiş alışveriş bilgileri gibi verilerle, satıcıların daha bilinçli bir şekilde yeni önerilerde bulunabileceğini sahnede uygulamalı olarak gösterdi.

En İyi Teknoloji ödülleri Obase ve İninal’in

Konferans kapsamında ‘PE-TEK Perakende Teknolojileri Ödülleri’ kazananları da açıklandı. Veriye Dayalı Akıllı Stok Yönetimi çözümü ile ‘Obase’ ve Sadakat Programı ve Ödeme Altyapısı çözümü ile ‘İninal’, ‘En İyi Teknoloji’ ödüllerine layık görüldüler. Görüntü Tanıma Servisi çözümü ile ‘Vispera’ ve Enstrüman Tablet çözümü ile ‘Kırkiki’, ‘Jüri Teşvik Ödülü’ kazandılar.
1.5 milyon cep mağaza
TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan, Türkiye’nin 46 milyon internet kullanıcısı ve yüzde 58 penetrasyon oranı ile dünyada çok önemli bir oyuncu olduğunu belirtti. Gürcan, “Aslında dünyada nüfus olarak 19. ülkeyiz ama internet nüfusunda 17. ülkeyiz” dedi. Son 1 yılda yaptıkları altyapı yatırımlarında TeknoSA.com’un meyvelerini verdiğini kaydeden Gürcan, “Şu anda ziyaretlerin yüzde 65’i mobil kanaldan geliyor. Ayda yaklaşık 10 milyon civarında ziyaretçi alıyor ve mobilde 1.5 milyon kişinin cep telefonunda yüklenmiş vaziyette” diye konuştu.
100 yeni meslek
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik yaptığı konuşmada, “Her geçen gün yeni iş kültürü doğuyor. Bugün doğan çocuklar muhtemelen 2020’li yılların içerisinde şu anda tanımını koyamadığımız, 100’ün üzerinde yeni mesleği yapıyor olacaklar” diye konuştu.
Vodafone Bireysel Ticari Pazarlama Kıdemli Müdürü Murat Helvacı, dijital dünyanın içinde yaşayan bir müşteri kitlesinin perakendecileri beklediğini söyledi.
Helvacı, “Perakendenin kuralları dijitalleşmenin etkisiyle değişiyor. Perakendeciler en iyi müşteri deneyimi için dijitalleşmeye yatırım yapıyor. Müşteri, mağazada sade ve basit bir tasarımla kendini rahat hissetmek istiyor. Ayrıca müşteri için kişiye özel servis sunulmalı” dedi.

Haberin Devamı