Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? - MTSKS 4

Ehliyet sınavına bir haftadan az bir süre kaldı. Sınavdan başarıyla geçenler direksiyon sınavına girecek. Ehliyet sınavı giriş belgesi nereden alınır? Sınavda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? - MTSKS 4

Ehliyet sınavı, 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Sınava girecek olan adaylar, MEB internet sitesinden ya da kayıtlı oldukları sürücü kursundan sınav giriş belgelerini alabilirler. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Direksiyon sınavını da geçenler stajyer ehliyet sahibi olacaklar.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDAN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ehliyet sınavında adaylar, geçmiş yıl sorularına bakarak çalışma yapabilirler. Direksiyon sınavında yapılan hatalar ise heyecandan kaynaklanır. Bu nedenle heyecan kontrol altına alınmalıdır. Sınavda yapılacak her hata sonucunda, sınav komisyonu tarafından puan kesilir. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Ardından araç sürüş kısmında; koltuk ve aynaların ayarlanmasından emniyet kemerinin takılmasına, eğimli yolda durup aracın düzgün hareket ettirilip ettirilmemesinden geri geri gelebilmeye kadar pek çok noktaya dikkat edilir ve puan verilir. Direksiyon sınavından en az 70 puan alan adaylar stajyer sürücü olmaya hak kazanırlar. Stajyer sürücü için tanınan süreyi de başarıyla geçenler, stajyer olmaktan çıkarlar.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Ehliyet sınav sonuçları, sınavdan sonra yaklaşık 15 gün içinde açıklanır. Adaylar sınav sonuçlarını sürücü kurslarından ya da MEB internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ile öğrenebilirler.

Direksiyon sınavının sonuçları ise sınav komisyonu tarafından aynı gün veya ertesi gün adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?

Sınavlardan başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet alan adaylara iki yıl süre verilir. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar normal ehliyetlerine kavuşabilirler. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır ve bu adaylar psikoteknik teste girerler. Ardından yeniden ehliyet alınabilmesi için sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları;

Haberin Devamı

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı

- Emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı

- Cep telefonuyla konuşma 10 ceza puanı

- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı

- Takip mesafesine uymamak 20 ceza puanı

- Yüksek sesle müzik dinlemek 10 ceza puanı

- Araç muayene süresinin geçirilmesi 10 ceza puanı

- Şerit değiştirme kurallarına uymamak 20 ceza puanı

- Ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı

- Hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmak 15 ceza puanı