Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları nereden öğreniliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Aralık tarihinde gerçekleştirilen ehliyet ve direksiyon sınavının sonuçları açıklandı. Gerçekleşmesinin ardından 10-15 gün sonra açıklanması beklenen ehliyet ve direksiyon sınavının sonuçları MEB’in sitesinde!

Ehliyet sınav sonuçları nereden öğreniliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) 17 Aralık Cumartesi günü yapılmıştı. Sınavdan çıkan binlerce aday, motorlu taşıtları kullanmaya hak kazanıp kazanmadığını öğrenmek için sınav sonuçlarını merak ve heyecanla beklemeye koyuldu. Bu sınavın ardından alacakları ehliyet ile sağlayacakları ulaşımda motorlu taşıtları kullanarak trafiğe çıkmaya hak kazanacak olan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) adayları, sınav sonuçlarını öğrendi.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Açıklandı

MEB'in düzenlediği MTSAS 17 Aralık 2016 tarihinde, Cumartesi günü yapılmıştır. Yapıldığı her sene, sınav tarihinden ortalama olarak 10 ya da 15 gün sonra açıklanan sınav, 30 Aralık Cuma günü Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinden açıklandı.

MTSAS NEDİR? KİMLER GİREBİLİR?

Motorsiklet, arada, kamyon, kamyonet gibi motorlu araçları kullanmak başlı başına kendinize göre yapabileceğiniz bir şey değildir. Bazı belgelere ihtiyaç duyarsınız. Hem trafikte risk yaratmayacağınızı kanıtlamak hem de kimsenin can güvenliğine risk teşkil etmeyeceğinize teminat yaratmak için motorlu taşıtları kullanmaya yeterli olduğunu belli etmek zorundasınız. Bazı belgelere sahip olmadan bu taşıtları kullanmamanız gerekir. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) yapılmaktadır. Motorlu taşıtları kullanabilmek için yeterli olduğunuzu gösteren belge olan ehliyeti bu şekilde elde edebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) senenin belli zamanlarında gerçekleşen bir sınavdır. Bu sınav kapsamında bir sürücünün ilk yardım, motor ve trafik bilgilerini, trafikte araç kullanmaya yeter derecede bilmesi beklenir. Bu sınavda da bu konularda sorular sorulmaktadır. Bu konular; trafik, motor ve ilk yardımdır. Toplam 3 konu üzerinden yapılır. Adayın bu 3 kategori kapsamında her birinden en az 70 puan alması beklenmektedir. Oturum halinde değildir. Sınav tek seferde, tek gün içinde yapılır. 3 kategori halinde yapılan sınavda kategorilerin soru sayıları birbirinden farklıdır. Örneğin motor sınavı kategorisinde 40 soru bulunur ve motor sınavından geçmek için ise 28 soru doğru cevaplamak gerekir. ilk yardım sınavı 30 sorudan oluşmaktadır. 30 soruluk ilk yardım sınavını geçmeniz için en az 21 soruyu doğru cevaplamak zorundasınız. Trafik konusundaki bilgilerinizi ölçen trafik sınavında ise toplam soru sayısı 50'dir ve bu 50 sorudan 3 adedini doğru cevaplamanız beklenir.

MTSAS'A NASIL KAYIT OLUNUR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı'na (MTSAS) kayıt olmak için bir ehliyet sürücü kursuna gitmeniz gerekir. Bu ehliyet sürücü kursları aracılığıyla kayıtlar alınmaktadır.Adayların ehliyet sürücü kurslarına gidip belli bir ücret ödedikten sonra kayıt olmaları gerekmektedir. Ehliyet sürücü kursları kayıt alırken adaylardan bazı belgeler istemektedir. Kayıt yaptırabilmek için adaylar ehliyet ve sürücü kurslarına giderken bazı belgeleri hazırlamalıdır. Hazırlanması gereken belgeler; nüfus cüzdanı örneği, en son mezun olduğu okulun diplomasının örneği, 2 adet resim, poliklinikten alınan sağlık raporudur. Kayıt için ehliyet sürücü kursu adaylardan sabıka kaydını, kayıt sözleşmesini ve kayıt formunu da talep etmektedir. Tüm bu evrakları, belgeleri tamamlamanın ardından ehliyet sınavına girmek için ehliyet sürücü kursuna kayıt yaptırabilirsiniz. Ehliyet sürücü kursu sizin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı'na (MTSAS) girmek için gereken tüm müraacatlarınızı yapar.

EHLİYET VE DİREKSİYON SINAVINI HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?

Yukarıda anlatıldığı şekilde kayıt olunan ve yapılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS), bazı durumlarda geçersiz sayılabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu konu hakkında bir açıklama yapmıştır. Bakanlık açıklamasına göre MTSAS'ın geçersiz sayılması hakkında yapılan resmi açıklamanın tam metni şu şekildedir;

*Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,
*e-Sınav ekranındaki fotoğraf ve bilgilerle nüfus cüzdanındaki veya sınava giriş belgesindeki bilgilerde uyuşmazlık olması,
*Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiğinin salon görevlilerince tespit edilmesi, Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi
*Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında kursiyerin yanında bulundurması,
*e-Sınav uygulama cihazlarına ve merkez demirbaşlarına zarar verilmesi, *Sınav komisyon görevlilerinin veya salon görevlilerinin, hazırladığı raporlarda/tutanaklarda veya sınav uygulamasında kaydedilen kamera görüntülerinde, kursiyerin Yönergede belirtilen sınav kurallarını ihlal ettiğinin belirlenmesi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bu açıklamada belirttiği durumlarda ancak geçersiz sayılır.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR

Resmi açıklamalara göre ehliyet almanın kuralları şu şekilde, yine resmi sitelerden duyurulmuştur:

+B ve G ehliyet sınıfları için 18 yaşını bitirmiş olmak.
* A1, A2, F ve H ehliyet sınıfları için 17 yaşını bitirmiş olmak.
* A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H ehliyet sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
* C, D ve E ehliyet sınıfları için 22 yalını doldurmuş olmak.
* Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçeyi kurs müdürlüğüne teslim etmek.
* Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
* ‘Sürücü olur’ sağlık raporunu almış olmak.
* Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğrafı Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Haberin Devamı