Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı?

2017 yılı ehliyet sınavlarının ilki 11 Şubat’ta gerçekleştirildi. Sınavda çıkan soru ve cevapların yayınlanmasının ardından adaylar ehliyet sınavından alacakları puan için tahmin yürütebiliyorlar. Peki 11 Şubat’ta yapılan ehliyet sınav sonucu ne zaman açıklanacak? Ehliyet sınavı ile ilgili gelişmeler haberimizde!

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı?

Ehliyet sınavına giren adaylar sınav sonuçlarının açıklanmasını merak ile beklerken sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih MEB tarafından açıklanan sınav uygulama takviminde belirtilmiş durumdadır. Bu takvime göre 11 Şubat 2017 tarihinde yapılan ehliyet sınavı 23 Şubat 2017 Cuma günü açıklanarak adaylara ilan edilecektir. Sonuçlar MEB http://www.meb.gov.tr internet sitesinde duyurulacaktır.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sınav Nasıl Değerlendirilecek?

Ehliyet sınavı değerlendirilirken sınav cevap kağıtları iki farklı optik okuyucu tarafından okunarak çift kontrol sağlanacak. Adaylar tarafından verilen doğru cevaplar sayıları belirlenir ve yanlış cevaplar değerlendirmeye alınmaz. Doğru cevap sayıları belirlendikten sonra ise 100 puan üzerinden hesaplama işlemi yapılır. Ehliyet sınavında ilk yardım, trafik ve çevre, araç tekniği derslerinden oluşan 50 soruluk testten 70 puan ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılacak. Sınavda sorulan her sorunun puanı eşit ağırlığa sahiptir.

Haberin Devamı

Sınava İtiraz Nasıl Yapılır?

Ehliyet sınavı için itiraz yapmak isteyen adaylar sınav sonuçlarının açıklanacağı günden sonraki 10 iş günü içinde yapabilirler. Belirlenen bu süre içerisinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazılması gerekmektedir. Dilekçe yazılmadan önce Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Halk Bankası şubeleri aracılığı ile 20 TL itiraz ücreti yatırılması gerekmektedir. Ücret yatırıldıktan sonra makbuz ile birlikte itiraz dilekçesi ilgili kuruma yollanmalıdır. Faks ile yapılacak olan itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

2017 Ehliyet Sınav Tarihleri

2017 yılında yapılacak olan ehliyet sınav tarihleri aşağıdaki gibidir;

MTSK-1 11 Şubat

MTSK-2 20 Mayıs

MTSK-3 29 Temmuz

MTSK-4 7 Ekim

MTSK-5 23 Aralık

Ehliyet sınavlarının tamamı saat 14.00’da gerçekleştirilecektir.

Direksiyon Sınavı

Ehliyet sınavını başarı ile geçen adaylar daha sonra direksiyon sınavına gireceklerdir. Direksiyon sınavları ortalama 30 dakika sürmektedir. Sınav esnasında ilk olarak adaya aracın tanıp tanınmadığını anlamaya yönelik olarak bir takım sorular yöneltilir. Daha sonra trafikte araç kullanımına belirli kriterler çerçevesinde değerlendirme yapılır. Geri geri park etme ve yokuşta kalma gibi bir çok aşamayı başarı ile tamamlarsanız ehliyet sahibi olabilirsiniz. Ehliyet sınavı başarı ile geçmiş olan herkes direksiyon sınavlarına 4 defa girme hakkına sahiptir. Direksiyon sınavları teorik sınavın yapıldığı tarihten 4-5 hafta sonra yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Stajyer Ehliyet

Ehliyetini yeni alacak olanlar stajyer sürücü olarak görülmektedir. Stajyer ehliyet uygulaması kapsamında sürücüler 2 sene stajyer olacaklardır. 2 sene içinde 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetlerine el konulacaktır. El konulduktan sonra adayların psikoteknik testine girmeleri ve belge almaları gerekecektir. Bu belge alındıktan sonra da sürücü kursuna yeniden başvurarak tekrar ehliyet almak durumunda kalacaktır. 75 ceza puanına erişmek için 3 ya da 4 hata yapılması yeterlidir. Bazı ceza puanları şöyledir;

Haberin Devamı

Araç içinde telefon ile konuşmak 10 ceza puanı

Kırmızı ışıkta geçmek 20 ceza puanı

Emniyet kemeri takmamak 15 ceza puanı

Hız sınırını aşmak (hız limitine bağlı) 10-15 ceza puanı

Park yasağına uymamak 20 ceza puanı