Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

11 Şubat cumartesi günü gerçekleştirilen ehliyet sınavının soru ve cevapları adayların erişimine sunuldu. Peki ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar!

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

MEB tarafından internet sitesinde yayınlanan sınav uygulama takvimine göre yılda 5 defa yapılan ehliyet sınavının ilki 11 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi. Ehliyet sınav sonucunun açıklanma tarihi 23 Şubat 2017 olarak belirtildi. Sınav sonuçlarına Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi http://www.meb.gov.tr üzerinden ulaşılabilecektir.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sınavın Değerlendirilmesi

Sınav değerlendirme işlemi sırasında güvenliği sağlamak amacıyla adayların cevap kağıtları iki adet optik okuyucu tarafından okutularak, çift kontrol yapılmış olacak. Adayların sorular için verdikleri doğru cevapların sayıları belirlenir ve yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Belirlenen doğru cevap sayılarının üzerinden 100 puandan hesaplama gerçekleştirilir. İlk yardım, araç tekniği, trafik ve çevre derslerinden oluşan 50 soruluk ehliyet sınavından 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır. Merkezi sınavda her bir sorunun puanı eşit ağırlığa sahiptir.

Haberin Devamı

Sınav İtiraz İşlemi Nasıl Yapılır?

Sınav sorularına, cevaplarına ya da sonuçlarına yapılacak olan itirazlar sınav sonuçlarının açıklanmasından sonraki 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Bu süre içinde itiraz dilekçesi yazılarak ilgili kurum olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne yollanmalıdır.

İtiraz başvuruları için Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Türkiye Vakıflar Bankası şubelerinden birisine ‘’Kurumsal Tahsilat Programı’’ aracılığıyla 20 TL itiraz ücreti yatırılması gereklidir. Ücretin ödendiğine dair makbuzu da alıp itiraz dilekçesine eklemelisiniz. Başvurusu, sınavı geçersiz sayılan adaylar ile sınava girmeyen adayların itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır. Faksla yapılan itirazlarda dikkate alınmayacak olup itirazların cevaplanma sürecinde ÖDSGM’nin genel evrak kayıt tarihleri esas alınacaktır.

2017 Ehliyet Sınav Tarihleri

Sınav uygulama takvimine göre 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilecek olan ehliyet sınavlarının tarihler şu şekildedir;

Haberin Devamı

2017/MTSK-1 11 Şubat (saat 14:00)

2017/MTSK-2 20 Mayıs (saat 14:00)

2017/MTSK-3 29 Temmuz (saat 14:00)

2017/MTSK-4 7 Ekim (saat 14:00)

2017/MTSK-5 23 Aralık (saat 14:00)

Stajyer Ehliyet Uygulaması

Yeni ehliyet alacak olan sürücü adayları stajyer sürücü olarak kabul edilecektir. Stajyer ehliyet kapsamında sürücü, 2 yıl süre içinde 75 ceza puanına ulaştığında ehliyetine el konulacaktır. Sonrasında ise sürücünün psiko-teknik testine girip belge alması gerekecektir. Belgeyi aldıktan sonra da sürücü kursuna tekrar başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecektir. 75 ceza puanına ulaşmak için genel olarak 3 veya 4 hata yapmanız yeterli olacaktır. Örneğin kırmızı ışıkta geçilmesi halinde 20 ceza puanı, hız sınırı aşıldığında 10 ceza puanı, park yasağına uyulmadığında 20 ceza puanı ve emniyet kemeri bağlanmadığında 15 ceza puanı verilmektedir. Yine yönetmeliğe göre iki yıl boyunca 3 kez trafik ışık ihlali, hız limitlerinin 3 defa ihlali, 0.20 promil üzerinde alkollü yakalanmak gibi durumlar karşısında da sürücü belgesi iptal edilmektedir.

Haberin Devamı

Direksiyon Sınavı

Direksiyon sınavları genel olarak 30-35 dakika sürmektedir. Sınavın ilk 5 dakikasında sürücü adayına aracı tanımaya yönelik sorular yöneltilir. İç donanım ve motor kısımları ile ilgili sorulacak 5 soruya doğru cevap veremeyen adayın sınavı başarısız sayılacaktır. Direksiyon sınavının en önemli faktörü heyecandır. Heyecanınızı kontrol altında tutmaya çalışmalısınız. Direksiyon hakimiyetini sağlamalısınız. Yokuşta kalkış ve geri geri gelip park etme gibi yapılması gerekenleri başarı ile gerçekleştirmeniz durumunda direksiyon sınavını geçebilirsiniz. Yönetmeliğe göre direksiyon sınavına bir sürücü adayı 4 kez girebilmektedir. Direksiyon sınavları teorik sınav tarihinden 4 veya 5 hafta sonra gerçekleştirilmektedir.