Gazete Vatan Logo

KYK borcu nasıl yapılandırılır?

Üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından milyonlarca öğrenci kredi ve burs desteği için KYK’dan gelecek haberi beklerken, diğer taraftan geçmiş kredi borçlarını yapılandırmak isteyenler KYK borcu nasıl yapılandırılır? KYK borçları silinir mi? Sorusunu araştırıyor. İşte adım adım KYK borç yapılandırma işlemi...

KYK borcu nasıl yapılandırılır?

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yüksek öğrenim gören öğrencileri eğitim ve sosyal aktivitelerde kullanmak için maddi yönden desteklemek için borç para veriyor. Genşlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumunundan alınan bu krediyi öğrenciler öğrenimleri boyunca alabiliyor. Öğrencilerin çalışma hayatına başladıktan sonra bu borcu ödemesi gerekiyor. Ancak verilere göre; halk arasında ‘KYK borcu’ olarak da bilinen ‘öğrenim kredisi’ni ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Öğrenim kredisine af ise henüz gündemde değil. Dolayısıyla 5 milyon kişi KYK borcu nasıl yapılandırılır? Diye soruyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ NASIL YAPILANDIRILIR?

Erteleme yapılamamış KYK kredi ödemeleri, öğrenciler mezun olduktan 2 yıl sonra başlıyordu. Son yapılan düzenlemeyle kredi borcu ödemeleri sigortalı bir işe başlayıncaya kadar ödenmek zorunda değil. Yani kredi borcunu ödeyemeyen borcunu erteleyebiliyor ancak borca faiz uygulanıyor. Borçların belirlenen tarihte ödenmemesi durumunda faiz uygulanıyor. Normal koşullarda öğrenim kredisi borcu Kredi ve Yurtlar Kurumu’na Ziraat Bankası ATM’leri ve İnternet Bankacılığı aracılığıyla ödeniyor. Kredi borcunun 2 defa ödenmemesi durumunda ise borç yükümlü olunan vergi dairesine gönderiliyor. Bu şekilde KYK kredi borcu yapılandırmaya gidiyor.

Haberin Devamı

Online KYK borcu yapılandırma

İlk adım, Öğrenim Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden giriş yapın.

E işlemler seçeneğinden İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına girin.

Sayfa açıldıktan sonra E- Devlet şifrenizle giriş yapın

Giriş işlemi tamamlandıktan sonra, işlemlerim kısmından Taksitlendirme/Tecil Talep İşlemleri (6183 Kanunu’nun 48. Maddesi) sekmesindeki başvuru butonuna tıklayın.

Sonrasında uygun bir şekilde bilgilerinizi yazıp, KYK borcunuzu yapılandırabilirsiniz.

Vergi Dairesi'nde KYK borcu yapılandırma

KYK borcunu yapılandırmanın ikinci yöntemi ise, Vergi Dairesi'ne başvurmak. Öğrenim kredisi borcu için Vergi Dairesi'ne başcuru şu şekilde yapılmaktadır.

Vergi Dairesi'ne direkt giderek ya da hazırladığını dilekçeyi posta aracılığıyla göndererek borc yapılandırma başvurunda bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

KYK borcu yapılandırmada 6-9-12-18 taksit seçenekleri vardır.

Borçlar 2 ayda bir ödenmek zorundadır. İlk 2 ay öndenmezse, yapılandırma bozulacaktır.

KYK KREDİ BORCU SORGULAMA