Gazete Vatan Logo

Eczanelere 100 milyon liralık tabela külfeti

Eczanelerde yenilenecek tabelaların 25 bin eczaneye minimum 100 milyon liralık fatura çıkartacağı bildirildi

Eczanelere 100 milyon liralık tabela külfeti

Sağlık Bakanlığı’nın görsel kirliliği ve eczaneler arası haksız rekabeti önlemek amacıyla tabela standartlarında yaptığı yeni düzenleme eczanelerin tepkisine neden oldu. Eczane Levha Standartları Kılavuzu’nda 9 Eylül’de yapılan değişiklikle, tabelalarda sadece ‘Eczane’ yazısında led aydınlatma kullanılacak, eczane isminde hiçbir şekilde aydınlatma olmayacak.

Levhamıza dokunmayın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczanelerde yenilenecek tabelaların minimum 4 bin liraya mal olduğunu belirterek, “Yeni düzenlemeyle 25 bin eczane tabelalarını değiştirerek, önceki tabelaları yani 100 milyon lirayı çöpe atacaklar” dedi.

Eczacılara yeni tabelaların büyük külfet getireceğini söyleyen Saydan, “Yeni tabelaların hiç bir kamu yararı yok” dedi. Saydan konuya ilişkin yayınlanan yönetmeliğin 25’inci maddesinde, ‘Eczanelerin sadece görülebilir cephelerinden birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur’ ifadesinin yer aldığını hatırlatarak, aynı yönetmeliğin bunun için geçici maddesinde 24 ay süre verdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bazı şehirlerde eczane tabelalarının sağlık müdürlüklerince söküldüğünü, vergileri ödenen levhaların sökülmesinin hukuki olmadığının altını çizen Saydan, “Sendika olarak dava açtığımız için konu mahkemeliktir. Bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmeli. Eczacıların levhalarına dokunulmamalıdır” dedi.

Nefesimizi kesmeyin

Dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan eczanelere ısı nem takip cihazı konulması uygulamasının artık nefes alamaz hale gelen eczaneler için ekstra bir yük getirdiğini kaydeden Saydan, SGK’nın 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren şeker hastalarının şeker ölçüm cihazlarını ödemediğini hatırlattı. Nurten Saydan, “TEİS olarak eczacıları ekonomik dar boğaza sürükleyen bu haksız ve yersiz uygulamaların bir an önce son bulması, eczacı meslek hakkı uygulamasının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Her gün yeni bir problemle karşılaşmak istemiyoruz. Artık taleplerimiz göz ardı edilmesin” diye konuştu.

Haberin Devamı