Gazete Vatan Logo

e-Devlet ile hangi işlemler yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet sistemi, vatandaşların kamu hizmetlerinden daha kolay ve daha hızlı yararlanması için oluşturulmuş bir sistemdir. e-Devlet sistemi üzerinden pek çok kuruma ait olan hizmetler gerçekleştirilebilir. Online olarak gerçekleştirilen işlemler ile zaman açısından da tasarruf sağlanmış olur. e-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

e-Devlet ile hangi işlemler yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet sistemi ile kamu kurumlarında sıra beklenilmeden istenilen işlemler gerçekleştirilebilir. Her geçen gün e-Devlet ile verilen hizmet sayısı arttırılmaya çalışılmaktadır. Şu anda 332 kuruma üzerinden 2 bin 27 hizmet için işlem yapılabilir. e-Devlet sisteminde kayıtlı olarak bulunan kullanıcı sayısı ise 32 milyon 990 bin 238’dir.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİLİR?

e-Devlet sistemine turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden girilir. Giriş için farklı giriş seçenekler yer alır. Bu giriş seçenekleri; e-devlet şifresi, e-imza, T.C kimlik kartı, internet bankacılığı ve mobil imzadır. Bu seçeneklerden en çok tercih edilen ise e-Devlet şifresi ile giriş yöntemidir. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesine giderek e-Devlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. Kapalı zarf içinde yer alan e-Devlet şifresi kişisel bilgiler için erişim imkanı sağladığından dolayı başkaları ile paylaşılmamalıdır.

Haberin Devamı

e-Devlet sistemine turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden girilir. Siteye girince e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ilgili yerlere doğru olarak yazılır. Giriş yap butonu tıklandıktan sonra sisteme girilmiş olur.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

e-Devlet sistemi üzerinde başvuru, sorgulama ve bilgi alma işlemleri yapılabilir. Sistem ile kamu kurumları hizmetlerinden yararlanmak için sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sol üst tarafında yer alan e-Hizmetler bölümüne girilir. Buradan istenilen kurumun bölümün altında yer alan menülerden işlemler gerçekleştirilebilir. e-Devlet sisteminde en çok tercih edilen ve kullanılan kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’dır.

e-Devlet ile emeklilik ile ilgili işlemler de kolaylıkla yapılabilir. Sistem üzerinde bulunan ‘’Ne Zaman Emekli Olabilirim’’ uygulaması ile emeklilik için yaş hesaplaması da yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan bölümden trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunlar dışında tapu işlemleri öğrenci belgesi sorgulama gibi çeşitli kurumlar üzerinden pek çok işlem dakikalar içerisinde gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFREMİ UNUTTUM NE YAPMALIYIM?

e-Devlet şifresi unutulursa yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için daha önce e-Devlet sistemine giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Cep telefonu kayıt edilmemiş olsa bile PTT şubesine gidilerek yeni şifre talebinde bulunulabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

e-Devlet şifreleri PTT şubelerinden alındığında bu şifrelerin akılda tutulması zor olabilir. Şifre değiştirmek isteyenler sisteme giriş yapıp buradan ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısına tıklayarak ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bölümüne girerek gerekli şifre değişikliği işlemlerini yapabilirler.