Gazete Vatan Logo

Düşerken çıkıverdi

Enerji fiyatları eşliğinde düşüş trendine girdiği iddia edilen enflasyon yıllık bazda yüzde 7.24’ten yüzde 7.55’e çıktı. Merkez’in faizdeki temkinli duruşunun önemi de arttı

Enflasyon Şubat’ta gıda ve ulaşımın etkisiyle yükseldi. TÜFE Şubat’ta beklentilerin hafif üzerinde yüzde 0.71 artarken, yıllık enflasyon Ocak ayındaki yüzde 7.24’ten yüzde 7.55’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “H” yıllık olarak Ocak’taki yüzde 9.36’dan Şubat’ta yüzde 8.44’e gerilerken, “I” yüzde 8.63’ten yüzde 7.73’e gerilemiş oldu. Çekirdek enflasyondaki düşüş önemli bulunurken, gıda fiyatlarının seyri bu konudaki iyimserliği dağıtıyor. Enflasyondaki son veriyi değerlendiren analistler, “Çıkan rakam faizde siyasileri tatmin edecek bir indirim alanı bırakmadı” şeklinde yorumlandı.

Rekor gıda grubunda

Ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşirken, endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.77, lokanta ve otellerde yüzde 1.06, haberleşmede yüzde 0.94 ve sağlıkta yüzde 0.82 artış gerçekleşti.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “TCMB çekirdek göstergelerde iyileşmenin sürdüğünü göstererek Mart ayı politika toplantısında küresel risk iştahı ve dolar/TL izin verirse ölçülü bir indirime gidebilir” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

ÜFE iki yılın dibinde

Verilere göre Yİ-ÜFE Şubat’ta yüzde 1.20 artarken, yıllık artış Ocak’taki yüzde 3.28’den Şubat’ta yüzde 3.10’a geriledi. ÜFE Mayıs 2013’ten bu yana en düşük düzeye indi. TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış yüzde 13.7 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Lokanta ve oteller grubu yüzde 12.66, sağlık yüzde 8.29 artış kaydetti.

PPK: Temkinli duruşa devam

Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.50’ye çektiği, faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bandında ise 50 baz puanlık indirime gittiği toplantıya ilişkin dün yayımlanan özetlerde şunlara dikkat çekildi:

- Önümüzdeki dönemde enflasyon eğilimlerinin geldiği makul seviyelerin devam etmesi ile birlikte çekirdek enflasyondaki düşüşün devamı öngörülüyor

Haberin Devamı

- Dış talepteki seyrin yavaşlatıcı etkisi, iç talepteki ivmelenmenin henüz yeterli düzeyde olmaması iktisadi faaliyetin güçlü toparlanmasını engellemekte

- Önümüzdeki dönemde büyüme kompozisyonunun iç talep lehine değişeceği tahmin edilmekte

- Yakın dönem döviz kuru gelişmeleri temel mal enflasyonunda öngörülen düşüş sürecini sınırlayabilecek.

- İlk çeyreğe ilişkin öncü veriler üretimde ivmelenmeye işaret etmemektedir

- Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarında indirimlere gitmiş fakat temkinli bir yaklaşımla indirimlerin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki temkinli duruş sürecektir .