Gazete Vatan Logo

Yine Türk çevreciler yine nükleer santral yine gözaltı

Yine Türk çevreciler yine nükleer santral yine gözaltı

Greenpeace’in 14 ülkeden gelen 60 eylemcisi Fransa’nın en eski nükleer santrali Fessenheim’i işgal etti. Tamamı gözaltına alınan ‘greenpeace’cilerin arasında 5 Türk eylemci de bulunuyor.

Greenpeace eylemcileri dün Fransa’nın en yaşlı nükleer santrali olan Fessenheim Nükleer Santralini işgal etti. 14 farklı ülkeden 60 kişinin katıldığı eylemde, 1 numaralı reaktörün yanındaki binanın tepesinden, üzerinde ‘Avrupa’yı riske atmayı bırakın’ (Stop risking Europe) yazılı pankart açarak, Avrupa’da yaşlanmakta olan nükleer santrallerin oluşturduğu tehdide dikkat çekti. Eyleme Greenpace Akdeniz üyesi 5 Türk genci Emel Türker, Berk Butan, Can Mehmet Doğru, Yakup Çetinkaya, Deniz Güman da katıldı. Fransız polisinin düzenlediği operasyonla eylemciler tamamı gruplar halinde gözaltına alındı. Polis düzenlediği operasyon sırasında eylemcilerin bir kısmının reaktörün soğutma kulesinde ve havuz kısmında bulunduğu görüldü. Polisin gözaltına aldığı eylemcilerin ifadeleri alındıktan sonra güvenliği tehdit suçundan savcılığa sevk edileceği ifade ediliyor. Gözaltında 2 gün kalabileceği belirtilen eylemcilerin serbest bırakılması için Greenpeace Fransa’nın avukatları devreye girdi.

Gizem’in yakın arkadaşı


Eyleme Türkiye’nin dışında Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, İsviçre, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Slovenya, Avusturya, Avustralya ve İsrail’den eylemciler katıldı. Türk eylemciler arasındaki tek kadın olan Emel Türker daha önce Rusya’da tutuklanan ve serbest bırakılan Gizem Akhan’ın yakın arkadaşı.


Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Fessenheim Nükleer Santrali’ne toplam 56 kişinin girdiğini, bunlardan 40’ının girilmesi yasak olan bölgeye girmeyi başardığını ve eylemcilerin gözaltına alındığını açıkladı.