Gazete Vatan Logo

Ve Peşmerge Şengal’e girdi!

Peşmerge güçleri, Irak’ta Haziran 2014’te düşen Musul’a bağlı Şengal kentini IŞİD’ten kurtarmak için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Kent merkezine kadar giren peşmerge, kaymakamlık binasını ele geçirdi

Ve Peşmerge Şengal’e girdi!

Şengal’i kurtarma operasyonuna

7 bin 500 peşmerge ve Ezidi milis katıldı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının destek verdiği peşmerge, kent merkezindeki kaymakamlık binasına IKBY bayrağını astı. KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, ağır bombardıman karşısında direnemeyen IŞİD militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını kaydetti. Hawrami, IŞİD için stratejik öneme sahip Şengal ile Suriye’nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün peşmergenin eline geçtiğini vurguladı.

Koalisyon bombaladı

ABD, Şengal operasyonuna A-10 savaş uçaklarını da dahil etti. Koalisyon uçakları 40 hava saldırısı yaptı. A-10’lar 16 Kasım 2014’te yeniden aktif hale getirilen 332. Hava Filosu’nda görev yapmak üzere Ortadoğu’daki üslere kaydırılmıştı. ‘Tank katili’ adıyla anılan uçakların görev yerleri ilk başta gizli tutulmasına rağmen, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’teki Amerikan üslerinde konuşlandıkları tahmin ediliyor.

‘Tank katilleri’ vurdu

A-10’lar düşük hızla yerdeki hedeflere daha net kilitlenebiliyor. Zırhlı bir kuşak, pilotu yerden gelecek ateşlere karşı da koruyor. Her türlü yer hedefine özellikle de tank ve zırhlı araçlara saldırabilen iki motorlu uçak, soğuk savaş döneminde Rus tank ve zırhlı araçlarını imha için geliştirilmişti.

Haberin Devamı

‘PKK katılmıyor’

Kürt yetkililer, PKK militanlarının operasyona katıldığı yönündeki iddiaları reddederek, “Mesud Barzani’nin komutasındaki operasyonda peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır” açıklamasını yaptı.

Bombalı araçlar imha edildi

Peşmerge güçleri operasyonda bomba yüklü 8 aracı imha etti. Örgütün bomba yüklü 8 aracı da savaş uçakları tarafından imha edildi. IŞİD militanlarının, peşmergenin ilerleyişini durdurmak için intihar saldırıları düzenlemeye çalıştığı belirtiliyor.

Planı o komutan hazırladı

Şengal’i kurtarma operasyonunun başında Peşmerge Güçleri Komutanı Zaim Ali yer alıyor. Ali operasyon planının Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Başkomutan Mesud Barzani tarafından, sağlam bir şekilde yapıldığını vurguladı. Operasyona katılan peşmerge komutanlarından Şeyh Allo da, koalisyon uçaklarının önemli rol üstlendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Binlerce Ezidi Türkiye’ye sığınmıştı

Şengal, 3 Ağustos 2014’te IŞİD’in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Ezidi, Türkiye’ye kaçmıştı. Binlercesi de evlerini terk ederek Şengal Dağı’na sığınmıştı. Daha sonra peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı.

IŞİD KOMUTANLARI, MİLİTANLARI BÖYLE KANDIRMAYA ÇALIŞTI

‘Kaçmayın, cennete gideceğiz’

Peşmerge güçlerinin üç koldan girdiği Şengal’de bulunan IŞİD emirleri, kaçışı önlemek için militanlara ‘cennet’ vaadinde bulunuyor. Peşmerge komutanları, IŞİD emirlerinin, militanlarına “Kaçmayın! Savaşın! Cennete gideceğiz!” diye telkinde bulunduklarını söyledi.